A murit cel mai căutat criminal de război din lume

477
1
A murit cel mai căutat criminal de război din lume - csatari-1376320932.jpg

Articole recomandate

Cel mai căutat criminal de război nazist din lume, ungurul Laszlo Csatari, a murit la 99 de ani, într-un spital din Budapesta,

a anunțat avocatul său, Gabor Horvath, relatează AFP.

Decesul a survenit sâmbătă, ca urmare a unei pneumonii.

Laszlo Csatari, care se afla inițial în arest la domiciliul său din Budapesta, în așteptarea procesului, era urmărit în justiție pentru crime împotriva umanității, în special deportarea către lagărele de exterminare nazistă a aproximativ 15.000 de evrei deținuți în ghetoul din Kosice, în Slovacia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 1941 și 1944.

În acea perioadă, Kosice se afla sub admi-nistrația Ungariei, aliat al Germaniei naziste.

"Laszlo Csatari a murit sâmbătă dimineața, la spitalul unde era îngrijit pentru probleme intestinale și în cele din urmă s-a îmbolnăvit de pneumonie", a precizat avocatul.

Laszlo Csatari a fost arestat la Budapesta, în iulie 2012, el fiind în fruntea listei cu cei mai căutați criminali de război naziști de către Centrul "Simon Wiesenthal" din Ierusalim. Csatari a negat acuzațiile ce i s-au adus.

La peste un an de la arestare, obstacole juridice au făcut ca Laszlo Csatari să nu compară pe banca acuzaților pe teritoriul slovac. Condamnat la moarte în contumacie, în 1948, la Kosice, pe atunci parte a Cehoslovaciei, Csatari s-a refugiat în Canada, unde și-a câștigat existența ca vânzător de obiecte de artă.

În 1995, autoritățile canadiene au descoperit adevărata lui identitate. Csatari s-a refugiat în Ungaria, unde a rămas până la arestarea sa. Tribunalul din Kosice a comutat în aprilie 2013 pedeapsa cu moartea în pedeapsă cu închisoare pe viață - pedeapsa cu moartea fiind abolită în Slovacia, ceea ce a deschis calea spre extrădarea cerută de Bratislava. Justiția slovacă stabilise pentru 26 septembrie data procesului. 

Comentează știrea

nini
23 septembrie 2013
A murit cel mai căutat criminal de război din lume

Au trecut 70 de ani!! A fost un razboi mondial!! Millioane au murit din toate tarile si etniile! Priviti inainte si lasati intimidarea, amenintarile si pierderea de timp!! Pregatiti generatiile urmatoare si eliminati ura!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5949 secunde