Administrația Clinton ar fi putut împiedica atentatele de la 11 septembrie

1066
Administrația Clinton ar fi putut împiedica atentatele de la 11 septembrie - clinton10194700-1312547967.jpg

Articole recomandate

O operațiune a serviciilor americane de informații care ar fi putut împiedica atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 ar fi fost blocată de administrația Clinton și de lipsa de cooperare din CIA, FBI și NSA.

Planul, numit Operation Foxden, prevedea ca o companie americană de telecomunicații, înființată de un informator al FBI, să câștige un contract cu guvernul taliban și să asigure servicii de telefonie mobilă și internet în întreaga țară. Rețeaua urma să fie conectată la sediul NSA (Agenția pentru Securitate Națională) de la Fort Meade, unde urmau să fie înregistrate toate apelurile, relatează CBS, potrivit NewsIn. 

Talibanii au semnat în iunie 1999 un acord prin care ofereau sursei FBI monopol asupra serviciilor de telefonie mobilă din Afganistan pentru 15 ani. Însă, o lună mai târziu, președintele Bill Clinton a emis o ordonanță prin care le interzicea americanilor să încheie contracte cu talibanii.

FBI și NSA au încercat să obțină o derogare de la ordin sau să îl ocolească, dar nu au reușit. CIA s-a implicat în ianuarie 2000, iar planul a rămas blocat în stadiul de "revizuire interagenții" până când Clinton a plecat de la Casa Albă.

Între timp, talibanii erau dornici să primească telefoane mobile. "Eram în Kabul, întrebându-mă unde este echipamentul de telefonie mobilă, evitând întrebările ministrul taliban al comunicațiilor", a spus sursa FBI. "Dar nu puteam să îi ofer răspunsuri. A fost coșmar", a adăugat el.

Atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, s-au soldat cu aproape 3.000 de morți


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 05 August 2011
Stire din Actual : Iulia Timoșenko a fost arestată
Pagina a fost generata in 1.458 secunde