Liderii mondiali se reunesc de urgență pentru măsuri anti-criză

1075
Liderii mondiali se reunesc de urgență pentru măsuri anti-criză - sarkozap98142500-1312546618.jpg

Articole recomandate

La capătul unei săptămâni negre pe piețele europene, responsabilii politici ai zonei euro încearcă să găsească o soluție. Nicolas Sarkozy va purta o discuție cu premierul spaniol Jose Luis Zapatero și apoi cu Angela Merkel. Președintele francez a abordat subiectul joi cu președintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, însă acest lucru nu a fost de natură să calmeze piețele financiare, informează Realitatea.net.

Bursele europene au deschis vineri în coborâre, la minimele ultimelor 14 luni, după scăderi abrupte în SUA și Asia, din cauza temerilor privind frânarea economiei americane și extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro în Italia și Spania.

Pe piețe circulă zvonuri că Banca Centrală Europeană se pregătește să cumpere obligațiuni spaniole și italiene. Temerile privind capacitatea guvernelor de a-și achita datoriile - ce au dus la criza datoriilor suverane din Grecia, Irlanda și Portugalia - s-au extins în prezent la Spania și Italia.

În aceste condiții, diferența dintre obligațiunile germane - cele mai sigure din Europa - și cele spaniole și italiene a atins un nou record după introducerea euro, în 1999.

La București, bursa a căzut cu 5,05% la deschiderea ședinței, pe un rulaj de zece ori mai mare, investitorii reacționând la corecțiile severe de pe piețele externe, astfel că indicele general BET-C a coborât la cel mai redus nivel din noiembrie 2010, iar titlurile FP ating minimul de la listare.

În discuțiile lor, cei trei șefi de stat ar trebuie să evoce mai ales anunțul lui Olli Rehn, comisarul european pentru Economie, care a anunțat vineri dimineață o nouă etapă în dezbaterea asupra obligațiunilor europene, scrie Le Figaro, ceea ce a fost resimțit favorabil la bursă. După o deschidere în scădere puternică, bursa din Paris și-a redus pierderile, după o oră.

Comisia Europeană va prezenta la sfârșitul verii un raport asupra acestei chestiuni, care agită și dezbină liderii europeni de doi ani. Proiectul prevede emiterea unor titluri de datorie comune statelor europene, garantate de către toate statele comunitare, cu scopul de a le permite statelor cu probleme să aibă acces la împrumuturi.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 05 August 2011
Stire din Actual : Iulia Timoșenko a fost arestată
Pagina a fost generata in 1.4791 secunde