Alegeri pentru Duma de Stat. Navalnîi îşi îndeamnă susţinătorii să nu se lase descurajaţi

172
Alegeri pentru Duma de Stat. Navalnîi îşi îndeamnă susţinătorii să nu se lase descurajaţi - alegeri-1632314314.jpg
Disidentul rus Aleksei Navalnîi şi-a îndemnat susţinătorii să nu se lase descurajaţi de victoria partidului Rusia Unită în alegerile legislative, estimând că procesul electoral a fost viciat de fraude masive, transmite agenţia AFP, consultată de Agerpres.

Rusia Unită, partidul preşedintelui Vladimir Putin, a obţinut 49,82% din voturile exprimate, fapt ce-i asigură peste două treimi din locurile din camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, un număr suficient pentru a putea opera revizuiri în Constituţie.

Aleksei Navalnîi şi aliaţii săi, care nu au putut participa la scrutin după ce mişcarea lor a fost catalogată drept „extremistă” de justiţie, au apelat la o altă strategie, solicitându-le ruşilor să-i voteze pe candidaţii cel mai bine plasaţi împotriva puterii.

Acest „vot inteligent”, conform opoziţiei, ar fi fost un real succes, în special la Moscova, dar a fost contracarat printr-o fraudă masivă la urne.

„Rezultatul nostru a fost pur şi simplu furat, redirecţionat în maniera cea mai primitivă cu putinţă”, a scris într-un mesaj pe Instagram Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare după o condamnare pentru fraudă, pe care o consideră drept una politică.

„Lupta (n.r. - opozanţilor Kremlinului) pentru această ţară nu este un sprint. Este un maraton lung şi dificil”, a adăugat el.

El a precizat că „principala lecţie” a acestor alegeri legislative este că partizanii Kremlinului nu mai sunt majoritari în Rusia şi nu se pot menţine la putere decât prin fraudă electorală.

Opoziţia rusă acuză falsificarea rezultatelor voturilor online, fapt care ar fi permis inversarea unei tendinţe electorale nefavorabile partidului Rusia Unită ce a fost observată cu ocazia numărării voturilor exprimate fizic, la cabinele de vot. Comisia electorală a respins acuzaţiile opoziţiei, estimând că scrutinul a fost unul „transparent”.

XXX

Rusia a anunţat că nu recunoaşte decizia „nefondată” prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că Rusia este „responsabilă” de asasinarea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko în 2006, transmite AFP.

„CEDO nu are nici autoritatea şi nici capacitatea tehnologică de a deţine informaţii despre acest subiect. Încă nu există rezultate ale acestei anchete, aşadar a lansa astfel de acuzaţii este cel puţin nefondat. Nu suntem pregătiţi să recunoaştem o astfel de decizie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.1836 secunde