Ancheta "Panama Papers". Cei mai bogați oameni ai planetei, printre care și români, într-o rețea globală de corupție

232
Ancheta

Articole recomandate

Aproximativ 11 milioane de documente au fost făcute publice, dezvăluind cum unii dintre cei mai bogați oameni de pe planetă, printre care și români, se folosesc de diverse scheme pentru a-și ascunde averile, informează BBC.

Le Soir o caracterizează drept cea mai mare scurgere de informații financiare. Potrivit BBC, documentele ar aparține uneia dintre cele mai bine ascunse companii din lume, firma de avocați Mossack Fonseca din Panama.

Aceștia arată cum Mossack Fonseca a ajutat diverși clienți în spălarea de bani, evitarea de sancțiuni ori taxe.

Printre cei care au recurs la diferite montaje financiare pentru a-și disimula averile sunt enumerați deocamdată membri ai anturajului președintelui rus Vladimir Putin, premierul pakistanez Nawaz Sharif, președintele ucrainean Petro Poroșenko și fostul șef al executivului de la Kiev, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, președintele argentinian Mauricio Macri sau fostul premier irakian Ayad Allawi.

Ancheta "Panama Papers" menționează mai multe personalități din fotbal, printre care Michel Platini, Lionel Messi și un membru al Comisiei de Etică al FIFA, informează ziarul L’Equipe.

Fotbalul este cel mai invocat sport în cadrul anchetei, dar 11 hocheiști din NHL și cel puțin cinci jucători de golf au folosit companii off-shore pentru a-și administra finanțele.

Vasile Frank Timiș, românul cu cetățenie australiană, care a inițiat afacerea Roșia Montană, apare în documentele "Panama Papers", după ce a folosit, la afacerile începute în România în 1997, o firmă înființată în Bahamas de avocații Mossack Fonseca, susțin jurnaliștii de la Rise Project.

Potrivit Rise Project, omul de afaceri Vasile Frank Timiș s-a numărat printre românii care au apelat la avocații din Panama City pentru a demara afaceri pe teritoriul țării noastre, la jumătatea anilor ’90.

Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vântu, Said Baklini sunt alte nume de români care figurează în baza de date a firmei de avocatură Mossack Fonseca.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3574 secunde