Atacuri și manifestări fără precedent împotriva ambasadelor SUA

206
Atacuri și manifestări fără precedent împotriva ambasadelor SUA - ambasadasua1347542225-1347583377.jpg
Ambasadorul Statelor Unite în Libia, J. Christopher Stevens, și trei funcționari americani au fost uciși marți seară în atacul asupra consulatului din Benghazi, în estul Libiei, a declarat miercuri pentru AFP un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne, citat de AFP. "Ambasadorul a fost ucis, la fel și trei funcționari", a declarat adjunctul ministrului de Interne Wanis al-Sharef. Moartea lui Stevens a fost confirmată printr-un mesaj pe Twitter de către vicepremierul libian, Mustafa Abu Shagur.

Manifestanți înarmați au atacat marți seară consulatul, asupra clădirii fiind lansate rachete, potrivit unor surse de securitate libiene. Demonstranții protestau față de un film considerat insultător pentru islam. Ambasadorul Statelor Unite și trei funcționari americani au fost uciși în atacul asupra consulatului din Benghazi.

Unul dintre cei patru diplomați americani uciși era un jucător online și i-a spus cu câteva minute înainte de moartea sa într-un mesaj instantaneu trimis unui prieten că ar putea "muri în această seară".

Fostul militar US Air Force Sean Smith, ofițer înzestrat cu comunicațiile la consulat, se juca un joc online când bărbați înarmați au început protestul în fața reprezentanței americane față de un film ofensator la adresa Islamului, conform acestora.

Sean Smith, care folosea pseudonimul "Vile Rat", vorbea cu un alt jucător și a răspuns la un mesaj precedent: "Dacă nu mor în această seară. Am văzut unul dintre polițiștii care păzesc locul făcând poze".

"El era conectat pe serviciul pe mesagerie când s-au produs evenimentele", a povestit unul dintre prietenii săi jucători care folosește pseudonimul "The Mittani".

Acesta din urmă a adăugat că Sean Smith a scris apoi "Focuri de armă!" înainte de a se deconecta. Apoi nu a mai revenit niciodată online.

Marina americană a trimis două distrugătoare în Libia

Marina americană a ordonat ieri ca două nave să se îndrepte către coastele libiene după moartea ambasadorului Statelor Unite în atacul asupra consulatului american la Benghazi (estul Libiei), conform unui militar american de rang înalt.

"Două distrugătoare se vor afla în proximitatea Libiei însă doar ca măsură preventivă", a declarat această sursă, precizând că aceste mișcări nu implică o operațiune militară iminentă.

"Fără să comentez mișcările specifice ale navelor, militarii americani iau în mod regulat măsuri de precauție în anumite situații. Nu este doar logică în anumite circumstanțe, este de asemenea o măsură de prudență", a adăugat acesta.

Anterior în cursul zilei, Statele Unite au anunțat de asemenea trimiterea unei echipe de aproxi-mativ 50 de pușcași marini specializați în lupta antiteroristă în Libia, după atacul survenit marți la Benghazi care s-a soldat cu moartea a patru americani printre care și ambasadorul în această țară.

Proteste și în alte capitale islamice

Mai mulți manifestanți care protestează față de un film despre islam au luat cu asalt, ieri dimineață, ambasada Statelor Unite la Sanaa, potri-vit corespondentului AFP aflat la fața locului.

Poliția a tras în aer pentru a încerca să disperseze manifestanții, dar aceștia din urmă au intrat în ambasadă și au dat foc vehiculelor parcate în curte, informează Mediafax.

Manifestații au avut loc și în fața ambasadei SUA din capitala Egiptului, protestatarii confruntându-se violent cu forțele de ordine. În apropierea ambasadei, aerul era încărcat de gaze lacrimogene, potrivit unui jurnalist al AFP. Potrivit Ministerului Sănătății, 13 per-soane au fost rănite în aceste violențe sporadice care au început în cursul nopții.

Violențele au fost provocate de manifestanți care au "aruncat cu pietre și sticle incendiare împotriva forțelor de ordine desemnate să asigure securitatea ambasadei", potrivit Ministerului de Interne.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2797 secunde