Olivier Blanchard, economistul-șef al FMI:

"Austeritatea are un impact negativ asupra creșterii economice"

237
1
Politicile de reducere a deficitelor publice puse în aplicare în Europa au avut un impact considerabil asupra creșterii,

a recunoscut economistul-șef al FMI, Olivier Blanchard, într-un interviu acordat postului american de radio NPR și preluat de AFP. 


"Dacă analizați fiecare țară în parte, veți ajunge la concluzia că acele țări care au recurs la cele mai drastice măsuri de reducere a cheltuielilor sunt chiar cele care au înregistrat cea mai mică creștere economică", explică Olivier Blanchard. 
Anterior, economistul-șef al FMI a admis că efectele politicilor de austeritate asupra creșterii economice au fost subestimate, mai ales în cazul Greciei, aflată în recesiune pentru al cincilea an consecutiv.

Vorbind despre posibile soluții, Blanchard subliniază că "este foarte greu de stabilit ce este mai eficient: să scazi cheltuielile sau să crești impozitele", în opinia sa varianta optimă fiind combinarea celor două.

v v v

Excedentul de cont curent al celor 27 de state membre ale Uniunii Europene a ajuns la 28,4 miliarde euro în trimestrul trei din 2012, comparativ cu un deficit de 9,1 miliarde euro înregistrat în perioada similară din 2011, potrivit datelor publicate, vineri, de Oficiul de statistică al UE (Eurostat).

În trimestrul doi din 2012, deficitul de cont curent al Uniunii Europene a fost de 6,8 miliarde euro.

În perioada iulie - septembrie 2012, excedentul în comerțul cu servicii în UE-27 a ajuns la nivelul record de 40,9 miliarde de euro, comparativ cu un excedent de 31,1 miliarde de euro în perioada similară din 2011. Deficitul în comerțul cu mărfuri în UE-27 a scăzut la 10,1 miliarde de euro, comparativ cu un deficit de 34,4 miliarde de euro în trimestrul trei al anului trecut. 


Comentează știrea

admirator
8 decembrie 2012
corect,

austeritatea stopeaza cresterea economica, aduce somaj, face numai nenoriciri; dar opusul ei ne-a aruncat in criza dartoriilor suverane?!!!!!!!!!!! Asta da dilema..... Solutii? In nici un caz la stingisti. Poate daca-l ascultati pe Rugina si acopereati leul cu un gram de argint, nu ajungea si Romania aici. (Si nici o alta moneda.) Dar oricum, politica populista de a acorda largi sume pentru asistenta sociala va distruge sistematic, orice buget! Si orice moneda. Cea mai sensibila e Euro, caci e "garantata" de mai multe state. Unii consuma, altii platesc... Care or fi garantiile alea?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.454 secunde