Brutăriile, luate la puricat de Inspecţia Muncii. Ce nereguli au fost descoperite

618
Brutăriile, luate la puricat de Inspecţia Muncii. Ce nereguli au fost descoperite - x-brutarie-1713529319.jpg
Campania națională pentru verificarea angajatorilor din domeniul fabricării produselor de brutărie și a produselor făinoase s-a încheiat, de curând, cu 1.723 de controale, în urma cărora au fost dispuse 1.172 sancțiuni contravenționale, din care 282 de amenzi. Valoarea totală a amenzilor aplicate este de peste 1,8 milioane de lei, din care 798.000 de lei pentru muncă nedeclarată, pentru 40 de persoane depistate în această situație. Potrivit Inspecţiei Muncii, în domeniul securității și sănătății în muncă, au fost aplicate 832 de secțiuni contravenționale, din care amenzi în valoare de 721.000 de lei. Pentru neconformitățile constatate, inspectorii de muncă au dispus şase sistări de activitate. De asemenea, cu ocazia controalelor desfășurate, au fost constatate 2.025 de deficiențe, pentru care inspectorii de muncă s-au dispus tot atâtea măsuri cu termene concrete de remediere și al căror mod de îndeplinire va fi monitorizat.

Cele mai frecvente neconformități constate au fost următoarele: nerespectarea obligației privind încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă; încălcarea, de către angajator, a obligației privind evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat; nerespectarea prevederilor referitoare la durata zilnică maximă a timpului de lucru și lipsa acordului salariatului privind efectuarea de muncă suplimentară; nerespectarea prevederilor privind dovada acordării drepturilor salariale; nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară în industria alimentară etc. Cele mai frecvente neconformități constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost următoarele: instruire incompletă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă; nesemnalizarea locurilor cu riscuri mari de accidentare și lipsa evaluării riscurilor specifice; improvizații la instalația electrică; neefectuarea examenului medical la angajare; utilizarea rampelor fără balustradă de protecție, nesemnalizarea de securitate și/sau de sănătate etc.

„Scopul campaniei a fost acela de creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor, cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării legislației muncii pentru diminuarea cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată și a accidentelor de muncă. Securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor care desfășoară activități în domeniul panificației trebuie să fie permanent în atenția angajatorilor, deoarece, controalele efectuate de-a lungul timpului în domeniul securității și sănătății în muncă au evidențiat faptul că lucrătorii din acest domeniu sunt expuși la o serie întreagă de riscuri de accidentare și îmbolnăvire la locul de muncă, din cauza echipamentelor de muncă necorespunzătoare și a tehnologiilor folosite”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector general de stat adjunct în domeniul securității și sănătății în muncă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6489 secunde