Controale suplimentare în aeroporturi şi porturi pentru a preveni migraţia ilegală

301
Controale suplimentare în aeroporturi şi porturi pentru a preveni migraţia ilegală - controale-frontiere-1710956278.jpg

Articole de la același autor

Românii care vor călători în spaţiul Schengen ar putea fi nevoiţi să obţină o autorizaţie de la poliţiştii de frontieră dacă vor să-şi ia cu ei şi copiii. Ministerul de Interne a propus realizarea unor controale suplimentare în aeroporturi şi porturi pentru a preveni înmulţirea cazurilor de migraţie ilegală. Reprezentanţii aeroporturilor reclamă însă că o astfel de masură ar duce la cozi mai mari şi chiar la imposibilitatea de îmbarcare la timp a pasagerilor. România ar deveni singură ţară din Schengen care instituie astfel de controale.


Potrivit propunerilor făcute de Ministerul de Interne, în aeroporturi și porturi ar urma să fie amenajate spații speciale unde părinții însoțiți de copii minori trebuie să se prezinte cu cel puțin o oră înainte de îmbarcare, pentru a obține autorizații de la polițiștii de frontieră. Măsura ar urma să se aplice și pentru minorii care călătoresc neînsoțiți. În lipsa autorizației, copiii nu vor putea părăsi țara.


Oficialii Ministerului de Interne susțin că măsura ar urmă să se aplice de la 1 aprilie, odată cu intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Și are scopul de a preveni migrația ilegală.


„În lipsa unui cadru legislativ clar definit, se pot crea premisele creşterii cazurilor de migraţie ilegală, astfel încât să se considere că România nu depunde toate diligenţele necesare pentru protejerea eficientă şi efectivă a frontierelor externe ale Uniunii Europene„, precizează reprezentații ministerului, în proiectul de act normativ.


Reprezentații Asociației Aeroporturilor reclamă că impunerea unor controale speciale n cazul copiilor ar crea probleme și mai mari.


David Ciceo, preşedinte, Asociaţia Aeroporturilor din România: „În nicio ţară Schengen nu se fac astfel de verificări. Pasagerii vor trebui să stea la o coadă înainte de check-in, ulterior să se prezinte la check-in, unde iar urmează o verificare. Având în vedere că ar ingreuna fluxul, noi am cerut reanalizarea acestui proiect.”
Specialiștii care militează pentru combaterea traficului de minori sunt de părere că măsură a fost propusă tocmai pentru că România e țară sursă, notează tvrinfo.ro


Silvia Tăbușcă, director, Centrul pentru Drepturile Omului şi Migraţie: „Numărul foarte mare de copii români identificați ca victime ale traficului de persoane în spațiul Uniunii Europene determină practic autoritățile din România, dar și solicitări din partea altor state membre ale spațiului Schengen, ca România să ia astfel de măsuri. România nu este pregătită în acest moment pentru a intra în spațiul Schengen.”


Oficialii Ministerului de Interne mai propun că persoanele care se prezintă la îmbarcare, fără autorizația necesară scoaterii minorilor din țară, să primească o amendă între 2000 și 5000 de lei, pentru fiecare minor.


Companiile de transport care încalcă interdicția vor primi și ele amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei, tot pentru fiecare minor.
Pentru moment, modificările legislației propuse de Ministerul de Interne sunt în dezbatere publică.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3706 secunde