Când ar putea lansa Coreea de Nord tirul de rachetă

189
Când ar putea lansa Coreea de Nord tirul de rachetă - coreea-1366635022.jpg
Coreea de Nord ar putea să aștepte sfârșitul lunii iulie pentru a efectua un tir de rachetă, menținând peninsula coreeană într-o stare de tensiune permanentă timp de câteva luni, a anunțat, ieri, Ministerul sud-coreean al Apărării.

Potrivit serviciilor de informații sud-coreene, Phenianul a mobilizat, recent, pe coasta de est lansatoare și rachete cu o rază de acțiune variabilă, capabile să atingă, în opinia unora, Coreea de Sud, Japonia și insula americană Guam.

Anumiți experți credeau că regimul stalinist urma să efectueze unul sau mai multe tiruri de rachetă în jurul datei de 15 aprilie, pentru a marca 101 ani de la nașterea fondatorului regimului, Kim Il-sung.

Phenianul ar putea alege data de 25 aprilie, când marchează crearea armatei nord-coreene, 30 aprilie, pentru a puncta sfârșitul manevrelor militare comune americano-sud-coreene sau 27 iulie, data semnării armistițiului la sfârșitul Războiului Coreei (1950-1953).

"Acestea sunt trei date posibile, dar nimeni nu poate să prezică în mod exact ce va face Coreea de Nord", a subliniat Kim Min-seok, un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării.

Iranul intenționează să furnizeze petrol Coreii de Nord

Ministrul iranian al petrolului, Rostam Ghasemi, a declarat că Teheranul poartă în prezent discuții cu autoritățile de la Phenian cu privire la posibilitatea furnizării de petrol iranian către Coreea de Nord, transmite serviciul în limba rusă al BBC.

Această declarație intervine în contextul în care Iranul și Coreea de Nord fac obiectul unor sancțiuni drastice din partea Consiliului de Securitate al ONU din cauza programelor nucleare ale celor două țări.

SUA și Uniunea Europeană au încetat să mai cumpere petrol din Iran, Washingtonul exercitând presiuni asupra unor țări aliate din Asia pentru a se alătura embargoului internațional asupra petrolului iranian.

După cum notează BBC, cooperarea dintre Coreea de Nord și Iran nu se limitează la probleme de tehnologie nucleară. În anii ’90 ai secolului trecut, Phenianul a fost un furnizor major de arme al Iranului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1639 secunde