Vizită fără precedent la Pentagon. Ce au discutat oficialii americani cu Ban Ki-moon

111
Vizită fără precedent la Pentagon. Ce au discutat oficialii americani cu Ban Ki-moon - ban-1366383976.jpg
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a efectuat o vizită fără precedent la Pentagon, unde a evocat împreună cu oficiali americani din domeniul Apărării tensiunile din Peninsula Coreea și operațiuni ONU de menținere a păcii. Este pentru prima dată când un secretar general al ONU a efectuat o astfel de vizită la Pentagon.

Ban Ki-moon a fost primit de o gardă de onoare, după care s-a întreținut timp de 30 de minute cu secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, și cu șeful Statului Major Inter-arme, generalul Martin Dempsey.

Discuțiile s-au concentrat asupra Coreei de Nord și eventualelor misiuni ONU de menținere a păcii în Mali, Somalia și Siria, a declarat, pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, un oficial american din cadrul Apărării.

"S-a discutat mult despre Coreea de Nord" și riscurile pe care le-ar putea prezenta unele erori de judecată sau de calcul, având în vedere tensiunile actuale dintre Phenian, Seul și Washington.

De la începerea crizei, Ban Ki-moon, fost ministru sud-coreean de Externe, a multiplicat îndemnurile la calm și avertismentele. Miercuri, el a invitat cele două Corei și vecinii lor să "reducă tensiunea", cu scopul de a nu se ajunge la un derapaj de natură să facă această situație "incontrolabilă".

Coreea de Nord a pus condiții, joi, pentru reluarea dialogului cu vecinul din Sud și cu Washington, cerând retragerea sancțiunilor ONU, o cerere respinsă imediat de Seul și de secretarul de Stat american John Kerry.

ONU a adoptat noi sancțiuni față de Phenian în urma unui al treilea test nuclear nord-coreean efectuat la 12 februarie.

Potrivit oficialului american, Ban Ki-moon a evocat, împreună cu interlocutorii săi, operațiunea ONU de menținere a păcii pregătită pentru Mali și "interesele comune ale Statelor Unite și Națiunilor Unite" în Somalia și în Siria. Pe de altă parte, el a prezentat condoleanțe în urma atentatului de la Boston.

ONU planifică să mobilizeze o misiune de aproximativ 11.200 de bărbați pentru a stabiliza nordul Mali, unde militarii francezi au alungat din orașe grupările armate islamiste. O rezoluție care va autoriza această mobilizare va fi adoptată, săptămâna viitoare, în Consiliul de Securitate, potrivit unor diplomați. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2366 secunde