Ce condiții pune Coreea de Nord pentru reluarea dialogului cu SUA și Coreea de Sud

314
Ce condiții pune Coreea de Nord pentru reluarea dialogului cu SUA și Coreea de Sud - coreea-1366292200.jpg
Coreea de Nord a întocmit, ieri, o listă cu condiții în vederea unei reluări a dialogului cu vecinul său de la sud și cu Statele Unite, între care figurează retragerea sancțiunilor ONU și încetarea manevrelor militare comune americano-sud-coreene, condiții respinse de Seul.

"Dacă inamicii - Statele Unite și Coreea de Sud - vor cu adevărat dialogul și negocierea, ei ar trebui să adopte aceste măsuri", a anunțat Comisia pentru Apărare Națională nord-coreeană, într-un comunicat.

Coreea de Sud a calificat joi ca "de neînțeles" condițiile impuse de către Coreea de Nord în vederea reluării dialogului cu Seulul și Washingtonul și a îndemnat Phenianul să opteze pentru schimburi cu comunitatea internațională și să înceteze să formuleze solicitări absurde.

"Cererile Coreei de Nord sunt complet de neînțeles. Este absurd", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean de Externe, comentând solicitarea Phenianului de retragere a sancțiunilor ONU.

"Îndemnăm Coreea de Nord să înceteze de îndată să formuleze cereri atât de neînțeles și să facă niște alegeri judicioase, așa cum am încurajat-o în mai multe rânduri", a adăugat purtătorul de cuvânt Cho Tai-young.

În comunicatul publicat ieri, Comisia pentru Apărare Națională nord-coreeană citează "retragerea rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU născocite din motive grotești" ca pe o condiție în vederea unei reluări a negocierilor. Comisia solicită totodată încetarea manevrelor militare comune efectuate de către Statele Unite și Coreea de Sud în sudul peninsulei.

Tensiunea a urcat puternic în Peninsula Coreea după al treilea test nuclear nord-coreean, efectuat pe 12 februarie, urmat de o nouă serie de sancțiuni ONU împotriva Phenianului.

Condițiile unei reluări a unui dialog sunt, în prezent, tema dominantă, după mai multe zile de temeri cu privire la efectuarea unui nou tir de rachetă de către Coreea de Nord, în perioada marcării, pe 15 aprilie, a 101 ani de la nașterea fondatorului țării, Kim Il-sung, bunicul actualului lider, Kim Jong-un.

Armata nord-coreeană a adresat un ultimatum Seulului, adăugând că, dacă Seulul vrea cu adevărat dialogul și negocieri, "este necesar să prezinte scuze pentru toate acțiunile ostile vizând Coreea de Nord".

Noua președintă a Coreei de Sud, Park Geun-hye, și secretarul de Stat american John Kerry au subliniat amândoi, în cursul unui turneu al șefului diplomației americane în Asia de Nord-Est, că o reluare a dialogului va avea loc numai atunci când Coreea de Nord își va schimba comportamentul și își va respecta obligațiile internaționale, în special cele referitoare la programul său nuclear. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3369 secunde