Candidatul Fraților Musulmani, noul președinte al Egiptului

240
Candidatul Fraților Musulmani, noul președinte al Egiptului - egipt-1340631132.jpg
Candidatul Fraților Musulmani, Mohamed Morsi, a fost ales președintele Egiptului, a anunțat Comisia Electorală. Morsi a obținut 13.230.131 de milioane de voturi față de 12.347.380 de milioane înregistrate de rivalul său, Ahmad Shafiq, fostul premier al lui Hosni Mubarak, a declarat Faruk Soltan.

Mohamed Morsi, un inginer în vârstă de 60 de ani, licențiat al unei universități americane, devine astfel primul islamist care preia conducerea celei mai populate țări din lumea arabă.

Victoria lui Morsi a fost salutată cu o explozie de bucurie în piața Tahrir din Cairo, unde câteva de mii de susținători ai acestuia strigau "Allah akbar" (Allah este cel mai mare), lansau focuri de artificii și scandau "Jos puterea militară".

Mareșalul Hussein Tantawi, șeful Consiliului suprem al forțelor armate (CSFA), instanța care conduce țara de la înlăturarea lui Mubarak, l-a felicitat pe noul președinte, a anunțat televiziunea publică.

Rata de participare la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale egiptene din 16 și 17 iunie a fost de 51 la sută, potrivit lui Faruk Soltan, în creștere față de primul tur din 23 și 24 mai, când a fost de 46 la sută.

Deși dispune de legitimitate populară, viitorul președinte va avea, totuși, o marjă de manevră foarte redusă în fața Consiliului militar aflat la comanda țării.

Armata a recuperat puterea legislativă după dizolvarea, la jumătatea lui iunie, a Adunării, controlată de islamiști, în urma unei hotărâri care declară ilegal modul de scrutin.

Armata a promis să predea înainte de 30 iunie puterea executivă noului șef al statului ales în urma alegerilor prezidențiale.

Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe noul președinte egiptean Mohamed Morsi și și-a exprimat speranța că Rusia va avea o cooperare constructivă cu Egiptul, potrivit unui comunicat de presă, postat pe site-ul Kremlinului.

"Șeful statului speră la o cooperare constructivă cu noua conducere a Egiptului, în scopul dezvoltării relațiilor ruso-egiptene și asigurării păcii și stabilității în Orientul Apropiat", se arată în mesajul de felicitare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.207 secunde