Sârbii, chemați duminică la urne pentru alegerile generale

265
Sârbii, chemați duminică la urne pentru alegerile generale - belgrad-1336049924.jpg
Sârbii merg, duminică, la urne pentru alegerile generale în care se vor înfrunta tabăra proeuropeană a președintelui în exercițiu Boris Tadici și naționaliștii populiști, pe fondul unei economii în criză și a unui șomaj galopant.

Aproximativ șapte milioane de alegători sunt chemați să voteze la alegerile prezidențiale, legislative, locale și regionale în Voivodina.

Pentru prima dată de la destrămarea Iugoslaviei la începutul anilor ’90, campania a fost domi-nată de mize economice și de aderarea la UE.

"Este vorba despre primele alegeri din 1990 în care economia s-a impus ca un subiect crucial", notează sociologul Srecko Mi-hajlovici.

Astfel, cele două tabere principale, cea a lui Boris Tadici și a Partidului Democratic (DS) și cea a conservatorului populist Tomislav Nikolici și a Partidului Sârb al Progresului (SNS, opoziție) nu au încetat să promită crearea de locuri de muncă și sosirea providențială a investitorilor străini, luându-și angajamentul de a lupta împotriva corupției și economiei subterane, estimate la aproximativ 30 la sută din PIB.

Tadici, care a condus Serbia - izo-lată politic și economic în anii ’90 - spre Uniunea Europeană, a pre-zentat un plan în cinci puncte, având ca element de bază integrarea în UE și dezvoltarea economică bazată în special pe agricultură. Serbia a obținut în martie statutul de candidat pentru aderarea la UE.

"Aceste alegeri sunt cruciale pentru Serbia, deoarece țara se va schimba în această zi. Dar întrebarea este se va schimba în mai bine sau va merge într-o direcție proastă", a declarat Tadici.

El a promis că, dacă va fi ales, Serbia va începe negocierile de aderare la blocul european înainte de sfârșitul lui 2012, cu obiectivul de a le încheia în cinci ani.

Nikolici a promis, la rândul său, să crească impozitele pentru săraci și să redistribuie banii către cei defavorizați precum și să atragă investiții, în special pentru sectorul agricol și industrial.

"Vom reevalua toate privatizările fostelor companii de stat și vom reda poporului ce îi aparține", a afirmat Nikolici.

v v v

Economia sârbă ar urma să stagneze în 2012, în timp ce șomajul a crescut de la 14,7 la sută în 2008 la 24 la sută în prezent.

Potrivit analiștilor, sârbii nu mai acordă importanță unor subiecte care li se păreau altădată cruciale, în special independența Kosovo, proclamată în 2008 și pe care Belgradul refuză să o accepte.

Ultimele sondaje arată că forma-țiunile lui Nikolici și Tadici sunt pe primele locuri, cu 33,5 și, respectiv, 28,3 la sută din intențiile de vot la scrutinul parlamentar. Cei doi se vor confrunta în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 20 mai, pe care Tadici ar urma să îl câștige.

Niciuna dintre cele două forma-țiuni nu va putea forma singură o nouă majoritate, iar socialiștii actualului ministru de Interne, Ivica Dacici, vor juca din nou rolul de "partid balama", ca și în alegerile din 2008.

Potrivit analiștilor, partidul lui Dacici ar urma să îl susțină din nou pe cel al lui Tadici în formarea Guvernului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7573 secunde