François Hollande și Nicolas Sarkozy, în turul doi pentru președinția Franței

424
1
François Hollande și Nicolas Sarkozy, în turul doi pentru președinția Franței - prezidentialefranta-1335190782.jpg
Socialistul François Hollande a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța cu 28,4-29,3 la sută din voturi, urmat de Nicolas Sarkozy cu 25,5-27 la sută, cei doi urmând să se confrunte în turul al doilea, la 6 mai, potrivit estimărilor publicate la închiderea urnelor, scrie Mediafax.

Pentru cel de-al doilea tur, socialistul pare că va putea conta pe voturile stângii radicale și ale ecologiștilor, în timp ce rezervele de voturi pentru președintele în exercițiu sunt mai mici.

Candidata extremei-dreapta, Marine Le Pen, se clasează pe locul al treilea, cu 18,2-20 de procente, potrivit estimărilor, fiind urmată de reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon (10,8-11,7 procente) și centristul François Bayrou (8,5-9,1 la sută).

Marine Le Pen a adus astfel extrema-dreaptă din Franța la un nivel pe care nu l-a mai atins niciodată până în prezent, ceea ce i-ar putea permite să influențeze mai mult turul al doilea. Vicepreședintele Frontului Național, Louis Aliot, s-a declarat "foarte mulțumit" de acest prim tur.

Socialista Segolene Royal, candidată la alegerile din 2007, a declarat de altfel că partidul său trebuie să se adreseze alegătorilor extremei-dreapta.

Potrivit institutelor de sondaje, nici unul dintre ceilalți candidați nu a atins 5 procente, ecologista Eva Joly obținând între 2 și 2,2 la sută.

Acest rezultat este cu atât mai semnificativ cu cât francezii au votat în număr mai mare decât se preconiza în acest prim tur, dominat de criza economică. Rata de participare a fost de peste 80 la sută, conform institutelor de sondaje, mai puțin decât în 2007 (83,77 la sută), dar net superioară celei din 2002 (71,6 la sută).

François Hollande afirmă că este "cel mai bine plasat" pentru a deveni președintele Franței.

"Francezii mi-au răspuns în această seară permițându-mi să fiu astăzi cel mai bine plasat pentru a deveni următorul președinte al Republicii", a afirmat François Hollande în fața susținătorilor săi, la Tulle, în centrul țării.

El se va confrunta în turul al doilea, la 6 mai, cu președintele în exercițiu, conservatorul Nicolas Sarkozy, care a obținut între 25,5 și 27 la sută din voturi, potrivit estimărilor.

Comentează știrea

admiratir
24 aprilie 2012
ce calcule faceti?

Sarko are 27%; fiti siguri ca votantii lui Le Pen nu vor vota cu socialistii; asta inseamna ca se vor mai aduna 18% voturi; asta inseamna 45%. Daca se adauga doar jumatate din votantii lui Bayrou, romii pot sa-si ia adio de la Franta, in perioada urmatoare! De partea cealalta, avem 29% plus 12% ai lui Jean-Luc, fac 41; plus 2% ecologistii inseamna 43%. Oare cine e favoritul? Inteleg: presa romana este subordonata stingii mondiale si Moscovei... sie eurosceptica... nationalista..... mde! Dar nici un calcul sumar nu sunteti in stare? Nu doar voi. Toata presa din Romania... Va faceti de ras mai ceva decit cu sondajele pentru nazistu tzopaitor... Vom vedea -rapid- cine are dreptate... Dar nu uitati ce prostii debitati!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.313 secunde