Premierul olandez, Mark Rutte, a prezentat demisia Guvernului

169
Premierul olandez, Mark Rutte, a prezentat demisia Guvernului - markrutte-1335190798.jpg
Premierul olandez Mark Rutte a prezentat reginei demisia Guvernului său minoritar de centru-dreapta. Premierul s-a întâlnit cu regina Beatrix, șeful statului, la ora 14.00 (15.00 ora României), la Haga, pentru a o informa despre "situația politică actuală", a anunțat luni dimineața serviciul de presă al Executivului.
Negocierile cu privire la reducerea deficitului public, declanșate la 5 martie, au eșuat sâmbătă. Wilders a părăsit masa negocierilor, rupând acordul de susținere care lega Partidul Libertății (PVV) de Guvernul minoritar, pus în aplicare din octombrie 2010.

Alegerile legislative anticipate par "evidente", aprecia sâmbătă după-amiaza Rutte, care a convocat pentru luni dimineața un Consiliu al Miniștrilor extraordinar.

Negocierile între partidul liberal (VVD) al lui Rutte, creștin-democrații din CDA și PVV-ul lui Wilders ar fi trebuit să permită realizarea unor economii în valoare de 16 miliarde pentru 2013, în vederea respectării normelor zonei euro în materie de deficit public. Însă Wilders a refuzat să aprobe măsurile, care, în opinia sa, ar fi scăzut prea mult puterea de cumpărare a olandezilor.

Partidul lui Wilders, eurosceptic și islamofob, susținea Guvernul în Parlament, unde i-a asigurat o majoritate de 76 de mandate, din cele 150 câte numără Camera inferioară, până la demisia, pe 21 martie, a unui deputat PVV, devenit independent.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7988 secunde