Cel mai controversat document al ultimelor decenii, dat publicității

404
Autoritățile americane au declasificat un document intitulat "Directiva nr. 59", emisă la 25 iulie 1980 de președintele Jimmy Carter, privind un posibil război nuclear cu fosta Uniune Sovietică, potrivit "Foreign Policy".


Până recent, în mass-media au ajuns doar unele fragmente din acest text. În prezent, documentul integral este disponibil în arhivele securității naționale ale SUA. Arhiva este o instituție neguvernamentală, de cercetare științifică, pe lângă Universitatea George Washington. 

"Directiva nr. 59" este considerată una dintre cele mai controversate documente din perioada Războiului rece. Acest document a extins competențele președinților americani privind utilizarea armei nucleare, inclusiv până la un atac nuclear preventiv împotriva inamicului. Obiectivul unui astfel de atac era provocarea de pagube economice maxime și dezarmarea completă a URSS. 

"Uniunea Sovietică este inamicul care trebuie să piardă capacitatea de a folosi puterea sa militară și să-i fie provocate daune ireparabile", se afirmă în text, devenit acum istorie. 

Chiar dacă a promulgat directiva respectivă, Jimmy Carter se opunea unui atac nuclear preventiv, spunând că armele nucleare trebuie să îndeplinească doar funcția de descurajare și pot fi folosite numai ca răspuns la o posibilă agresiune din partea sovieticilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 18 Septembrie 2012
Stire din Actual : Când va începe războiul SUA - Iran?
Pagina a fost generata in 0.3097 secunde