Celulă de criză pentru monitorizarea piețelor financiare din SUA și Europa

826
Cabinetul bulgar înființează o celulă de criză care va monitoriza piețele financiare din Statele Unite și Europa, pentru a identifica riscurile unei noi crize economice. Celula a fost înființată la ordinele ministrului de Finanțe Simeon Djankov și îi include pe viceminiștrii de Finanțe Vladislav Goranov și Boriana Penceva, precum și experți din departamentul de analize al ministerului și din banca centrală.

Celula îi va prezenta un raport lui Djankov la sfârșitul fiecărei săptămâni.

În paralel, o echipă a ministerului a început să traseze scenarii pesimiste și optimiste pentru bugetul din 2012, în funcție de evoluția de pe piețele globale.

Potrivit cotidianului 24 Ceasa, Bulgaria va înregistra la anul o rată a inflației relativ mare, de 4% - 5%.

"Toate guvernele trebuie să fi învățat până acum că este nevoie de reguli financiare stricte și de o politică fiscală disciplinată. Fiecare stat membru UE poate să învețe din exemplul Bulgariei. Am putut face față crizei fără împrumuturi externe, fără să creștem taxele și să avem un deficit imens. Suntem pe drumul cel bun și vom continua să mergem în această direcție", a subliniat Djankov.

Între timp, premierul Boiko Borisov a declarat că Sofia nu va încerca să adere la Zona euro până când toate statele membre UE își vor scădea deficitul sub 3%.

Șeful guvernului a mai atras atenția că scăderea ratingului SUA de către S&P este o dovadă că perioada actuală nu per-mite populismul, dar a minimalizat riscul ca actuala criză din Statele Unite să afec-teze negativ fondurile UE pentru Bulgaria.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3115 secunde