G7 și-a luat angajamentul să stabilizeze economia internațională

752
1
G7 și-a luat angajamentul să stabilizeze economia internațională - g7pozabuna-1312818530.jpg
Miniștrii de Finanțe din grupul celor mai industrializate țări din lume, G7, și-au luat ieri angajamentul de a stabiliza piețele internaționale, în urma problemelor pe care le întâmpină Statele Unite și Europa, relatează Agerpres.

"Suntem deciși să luăm măsuri coordonate acolo unde este nevoie, să asigurăm lichiditatea și să susținem funcționarea piețelor financiare, stabilitatea financiară și creșterea economică", au declarat miniștrii de Finanțe din G7 într-un comunicat co-mun ce a intervenit în urma conferin-ței lor online. "Vom rămâne în contact strâns în următoarele săptă-mâni și vom coopera adecvat, pregă-tiți să luăm măsuri pentru a asigura stabilitatea și lichiditatea pe piețele financiare", se arată în comunicat.

Îngrijorările crescânde asupra datoriilor din zona euro, precum și din Statele Unite au provocat, săptămâna trecută, căderi drastice ale burselor din întreaga lume.

În plus, agenția de evaluare financiară Standard&Poor’s nu s-a lăsat impresionată de acordul de ultim moment din Congresul SUA, de a ridica limita de îndatorare de la 14.300 miliarde dolari la 16.700 miliarde dolari și a scăzut ratingul SUA de la AAA la AA+. Retrogradarea ratingului este percepută ca o problemă majoră pentru adminis-trația Obama, putând cauza creș-terea costurilor pentru împrumuturile guvernului american.

Pe de altă parte, Italia este cea mai mare economie care va fi lovită de criza datoriilor din zona euro, scrie BBC News. Prețul pe care Italia îl plătește pentru obligațiunile guver-nului său a urcat pe fondul îndoielii că nivelul datoriei se poate menține atât de ridicat, în timp ce creșterea economică este atât de lentă. De asemenea, Spania este și ea afectată de criză, din cauza ratei ridicate a șomajului, a nivelului datoriilor guvernamentale și a creșterii economice anemice.

Nivelul înalt al datoriilor combinat cu încetinirea creșterii economice și cu un răspuns nesigur al liderilor zonei euro în privința acestei situații au provocat temeri că atât Spania, cât și Italia ar putea parcurge traseul Greciei, Irlandei și Portugaliei, care sunt deja subiectul unui program de ajutor financiar.

Comentează știrea

admirator
9 august 2011
zau?

iar? da' producatorii de materii prime cind vor fi chemati la dialog? doar ei sunt platiti cu bilete fara nici o culoare......

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0405 secunde