Combatanții ISIS au părăsit Siria și se îndreaptă spre Europa. Se pregătesc atentate de proporții

211
Combatanții ISIS au părăsit Siria  și se îndreaptă spre Europa.  Se pregătesc atentate de proporții - combatantiiisisauparasit-1465998764.jpg

Articole recomandate

Combatanți ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) ar fi părăsit Siria pentru a se deplasa în Europa, unde ar putea comite atentate, a avertizat Organismul de coordonare pentru analiza amenințărilor din Belgia (Ocam), într-un mesaj trimis tuturor secțiilor de poliție din țară, al cărui text este citat de publicația Derniere heure (DH.be).

"Combatanți (islamiști) ar fi părăsit Siria cu aproximativ o săptămână și jumătate în urmă pentru a ajunge în Europa via Turcia și Grecia, cu barca, fără pașaport. Aceștia s-au separat în două grupuri, unul spre Belgia și altul spre Franța, pentru a merge și comite atentate în grupuri de doi", se mențio-nează în mesaj.

Militanții islamiști s-ar afla deja în posesia armelor necesare și "acțiunea lor ar fi iminentă", mai avertizează textul, citat de DH.be.

În ceea ce privește amenințarea pe teritoriul belgian, trei obiective sunt menționate în special: un mare centru comercial din Bruxelles, un restaurant (nelocalizat) al unui lanț american fast-food și o țintă polițienească de tipul unui comisariat (nelocalizat).

De altfel, pe fondul menținerii de către Ocam a nivelului "3, grav" de alertă teroristă în Belgia, care corespunde unei amenințări "posibile și probabile", instituită pe perioada Ramadanului, Centrul de criză de la Bruxelles a recomandat de săptămâna trecută autorităților administrative și celor de pe întregul teritoriu să ia în considerare posibilitatea de a menține, amâna sau anula evenimente majore pe teritoriul localităților lor.

În acest sens, Ocam amintește că armele și explozibilii din posesia celulei responsabile de atacurile din 22 martie "nu au fost găsite".

Ca importanți factori de risc, Ocam indică apropiata implicare belgiană în atacurile aeriene în Siria de la 1 iulie, incertitudinea privind "unii dintre jihadiștii noștri în zona Siria/Irak", precum și eșecurile suferite de Statul Islamic în teatrul de război.

v v v

Abu Bakr al-Baghdadi, liderul rețelei teroriste Stat Islamic, a fost ucis într-un raid aerian efectuat în orașul sirian Raqqa, fieful organizației fundamen-taliste sunnite, afirmă surse islamiste citate de presa internațională, însă informațiile nu pot fi confirmate de serviciile secrete. Informația a fost difuzată de publicații din Orientul Mijlociu care citează site-ul Al-Amaq, agenția oficială de știri a rețelei teroriste Stat Islamic.

"Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis într-un raid aerian efectuat de coaliția internațională în orașul Raqqa în a cincea zi a Ramadanului", a anunțat agenția Al-Amaq, citată de postul Sky News. Raidul aerian a avut loc pe 12 iunie.

Oficiali din cadrul Departamentului american al Apărării au anunțat că privesc "cu scepticism" informațiile despre moartea liderului organizației teroriste.

"Am mai văzut astfel de informații; până nu vom avea confirmarea, vom fi sceptici", a declarat colonelul Christopher C. Garver, un purtător de cuvânt al armatei americane citat de Fox News.

"Suntem la curent cu informațiile și le verificăm", a reacționat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Consiliului prezidențial american pentru Siguranța Națională.

Abu Bakr al-Baghdadi s-a proclamat lider al rețelei teroriste Stat Islamic în iunie 2014.

Coaliția internațională coordonată de Statele Unite încă nu poate confirma informațiile privind posibilul deces al liderului rețelei teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, informează ziarul USA Today.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3962 secunde