Comisia Europeană va căuta alternative dacă Ungaria continuă să blocheze ajutorul financiar destinat Ucrainei

271
Comisia Europeană va căuta alternative dacă Ungaria continuă să blocheze ajutorul financiar destinat Ucrainei - 1-1702372571.jpg

Articole de la același autor

Vicepreşedintele pe probleme economice al Comisiei Europene, comisarul Valdis Dombrovskis, a declarat că, în prezent, Comisia Europeană caută soluţii alternative pentru a oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de 50 de miliarde de euro, dacă Ungaria continuă să blocheze acest pachet, relatează agenţia EFE.

Oferirea acestui ajutor, care urmează să fie distribuit în tranşe pe parcursul următorilor patru ani, implică revizuirea bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027 şi se află pe agenda summitului european ce va avea loc joi şi vineri.

Dacă până atunci Comisia Europeană şi celelalte state ale UE nu ajung la un acord cu Ungaria asupra ajutorului pentru Ucraina, va fi necesară găsirea urgentă a unui „plan B”, a spus comisarul Valdis Dombrovskis la postul public de radio leton, fără a oferi detalii.

Premierul ungar Viktor Orban se opune acestui ajutor pentru Ucraina în contextul în care Comisia Europeană a blocat accesul Ungariei la fondurile de coeziune şi la cele din planul european de relansare post-pandemie în urma disputelor cu Budapesta privind statul de drept.

Comisia a aprobat recent Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Ungariei, în baza căruia sunt acordate fondurile din planul de relansare post-pandemie, şi va elibera către Budapesta o primă tranşă de 920 de milioane de euro din planul european complementar REPowerEU de accelerare a tranziţiei către o energie curată. Dar fondurile de coeziune sunt în continuare blocate de Bruxelles prin noul mecanism de condiţionalitate ce permite Comisiei Europene să reţină fondurile ţărilor UE despre care consideră că încalcă statul de drept. „Există condiţii clare pe care Ungaria trebuie să le îndeplinească pentru a fi deblocată această finanţare”, a confirmat comisarul Dombrovskis.

Premierul Orban, singurul lider european care a păstrat legături strânse cu Rusia după ce aceasta a lansat agresiunea militară contra Ucrainei, acuză Bruxellesul că a blocat fondurile europene ce revin Ungariei din motive pur politice, respectiv din cauza orientării conservatoare a guvernului ungar şi măsurilor luate de acesta împotriva migraţiei ilegale şi comunităţii LGBT.

Budapesta a obiectat şi anul trecut faţă de ajutorul macrofinanciar de 18 miliarde de euro oferit de blocul comunitar Ucrainei pentru anul în curs, dar în final a renunţat la veto după un acord cu Bruxellesul pentru deblocarea parţială a fondurilor europene ce revin Ungariei - acord care nu a fost aplicat, Comisia Europeană punând ulterior Ungariei noi condiţii - şi după ce la Bruxelles a fost lansată ideea unei soluţii de ocolire a veto-ului ungar. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4968 secunde