Concurs Constănțenii au spus "NU" fondurilor oferite de Norvegia

763

Articole recomandate

Din sacul fără fund al bugetului de stat, Norvegia ne-a dat și nouă 98,5 milioane euro, fonduri care au fost disponibile prin intermediul a două programe (Programul Norvegian de Cooperare și Spațiu Economic European pentru România).
IMM-uri, ONG-uri și instituții publice din România au putut lua granturi cuprinse între 250.000 și 5 milioane euro, în parteneriat cu firme sau administrații publice norvegiene.
În total, au fost aprobate 37 de proiecte, în cadrul programului de cooperare. Din păcate, potrivit datelor de pe pagina www.norwaygrants.org, niciunul nu a fost din Constanța, deși norvegienii ar fi vrut să investească în Dobrogea, în special în segmentul energiei eoliene. Au fost finanțate în schimb proiecte din Galați și Tulcea.
Între timp, programul norvegian a fost suspendat, până la implemen-tarea primelor 37 de proiecte. Sunt șanse mari să fie reluat, de la începutul lunii septembrie – octombrie.
Norvegia este o țară extrem de ciudată. Pentru români, evident. Norvegienii nu duc lipsă de nimic și, drept urmare, nu cer nimic. Nu au nevoie de Uniunea Europeană sau de fonduri structurale, ci doar își văd de exportul lor de petrol și pește.
Este suficient, căci Norvegia este al treilea exportator de petrol din lume, după Rusia și Arabia Saudită, și al doilea exportator de pește și produse specifice, după China.
Sistemul social este finanțat puternic, rezerva financiară pe cap de locuitor fiind cea mai mare din lume. În 2007, Norvegia s-a clasat pe locul doi în topul celor mai "comode" state de pe planetă, după Islanda (între 2001 și 2006, Norvegia a ocupat primul loc). În plus, potrivit unui studiu al Global Peace Index, Norvegia este cea mai pașnică țară din lume.
Acestea sunt coordonatele unei țări care va folosi 400 miliarde dolari, din fondul suveran de investiții, pentru dezvoltarea resurselor de energie regenerabilă. De ce? Pentru că autoritățile norvegiene consideră "că au obligația MORALĂ de a reduce, colecta și stoca emisiile de carbon care cauzează încălzirea globală, întrucât dezvoltarea economică a Norvegiei a fost susținută de exporturile masive de petrol și gaze naturale".
Știind aceste lucruri, ați mai ocoli fondurile și a doua oară?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6386 secunde