Coreea de Nord a finalizat instalarea rachetei cu rază lungă de acțiune în poligon

1041
Coreea de Nord a finalizat instalarea rachetei cu rază lungă de acțiune în poligon - coreea-1354693997.jpg
Coreea de Nord a finalizat instalarea unei rachetei cu ajutorul căreia a anunțat că dorește să lanseze în decembrie un satelit civil, un tir suspectat de către occidentali și o parte a comunității internaționale că este un test balistic, a anunțat miercuri agenția sud-coreeană Yonhap.

Cele trei trepte ale rachetei de tip Unha-3 au fost montate în poligonul de la Sohae (nord-vest), de unde a fost efectuat un tir în aprilie 2012, soldat cu un eșec, a adăugat Yonhap, care citează o sursă din cadrul Guvernului sud-coreean.

"O parte dintre muncitori au părăsit instalația", a declarat această sursă.

Potrivit Yonhap, Phenianul urmează să treacă la instalarea unor echipamente, ca de exemplu radare și camere, după care urmează umplerea rezervoarelor cu carburant.

Coreea de Nord a fost condamnată de către Coreea de Sud și aliații săi, inclusiv Statele Unite, dar și de către ONU și Rusia, după ce a anunțat weekendul trecut că intenționează să procedeze la un tir de rachetă cu rază lungă de acțiune cu scopul amplasării pe orbită a unui satelit de observare terestră, undeva în perioada 10-22 decembrie.

Acestea apreciază că este vorba despre un nou test de rachetă balistică cu rază lungă de acțiune, în contextul în care regimul stalinist este vizat de multiple sancțiuni internaționale, după efectuarea a două teste nucleare, în 2006 și 2009, în urma unor tiruri de rachete cu rază lungă de acțiune.

Secretarul de Stat amaerican Haillary Clinton a îndemnat marți, la Bruxelles, atât NATO, cât și Rusia, să exercite presiuni asupra Phenianului, pentru ca să renunțe la proiect.

"Statele Unite sunt profund îngrijorate de recentul anunț al Coreei de Nord potrivit căruia va proceda la un nou tir de rachetă cu rază lungă de acțiune", a declarat Clinton în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO și Rusiei la Bruxelles, potrivit unui oficial american.

"Îi îndemnăm pe toți cei care se află aici să ceară Coreei de Nord să își respecte obligațiile, în virtutea (deciziilor) Consiliului de Securitate al ONU", a adăugat ea.

China, un susținător economic și singurul aliat al Coreei de Nord, s-a declarat duminică "preocupată" de proiectul nord-coreean, exprimându-și speranța ca "părțile vizate să facă un efort să promoveze stabilitatea în Peninsula Coreea".

Coreea de Nord afirmă că acest tir are scopuri "pașnice" și că este vorba despre o misiune de natură științifică destinată plasării pe orbită a unui satelit civil.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 04 Decembrie 2012
Stire din Actual : Ce i-a cerut Rusia Coreei de Nord
Pagina a fost generata in 0.3497 secunde