Concurs Criza ieftinește chiriile, leul slab le scumpește la loc

820

Articole de la același autor

Piața imobiliară constănțeană trece printr-o perioadă cel puțin bizară. Agențiile mici încep să dispară iar cele mari se luptă pe un număr din ce în ce mai mic de oferte.
Criza se resimte pe segmentul vânzărilor, dar și pe cel al închirierilor.
Numărul clienților care își permit să cumpere un apartament s-a redus cu aproape 75%, în mare parte din cauza blocării creditării ipotecare. Situația este similară și în cazul închirierilor, unde proprietarii se văd nevoiți să reducă prețurile.
Ceea ce au și făcut, doar că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din piața… financiară.
Așa că, în mod paradoxal, chiriile au crescut, deși s-au micșorat… oricât de ciudat ar părea.
Astfel, în vară, o chirie de 300 euro/lună însemna 1.050 lei, la un curs mediu de 3,5 lei/euro. Anul 2009 a debutat cu semne bune pentru cei care căutau să locu-iască în chirie. Prețurile scădeau iar cursul era relativ stabil, deși începuse să o ia ușor la vale.
Acum însă dezastrul a lovit o piață făcută deja KO de criză. Leul s-a depreciat brusc până la 4,3 lei/euro, iar proprietarii care au refuzat să lase din preț au brusc o problemă gravă. Aceeași chirie de 300 euro înseamnă 1.290 lei, adică mult prea mult pentru posibilitățile financiare limitate ale constănțeanului de mijloc.
Nici chiar cei care au micșorat chiriile nu scapă mai ușor. La 250 euro/lună (redus de la 300 euro/lună), costul în lei este de 1.075 lei/lună, mai scump decât în urmă cu 4 – 5 luni, când chiria era mai mare cu 50 euro.
Agenții imobiliari constănțeni își pun speranța în Banca Națională a României (BNR), care ar trebui să relanseze, chiar astăzi, creditarea ipotecară, prin majorarea gradului de îndatorare.
"Piața poate reveni la normal, dacă oamenii se pot împrumuta la bănci, pentru a-și cumpăra locuințe. Suntem toți în expectativă", spune Petre Iordache, un agent imobiliar local.
În ciuda devalorizării monedei naționale, segmentul închirierilor rămâne "tânăra speranță" de redresare a pieței imobiliare, mai ales că oferta este completată de locuințe construite sau renovate pentru vânzare, care și-au schimbat acum destinația, din cauza lipsei de cumpărători.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8024 secunde