Potrivit planului anti-criză de la Finanțe

Restanțierii la creditele imobiliare ar putea rămâne cu banii și casa

899

Articole de la același autor

Nu mai miră pe nimeni faptul că între promisiunile și planurile reale ale guvernanților există diferențe uriașe. Un exemplu grăitor este și planul anti-criză al Ministerului Finanțelor, prezentat în această săptămână patronatelor, banche-rilor și sindicaliștilor, de către ministrul Gheorghe Pogea.
Prioritatea planului este "prevenirea transformării crizei financiare și economice într-o criză umană". În acest sens, Ministerul Finanțelor a propus instituirea unui moratoriu de doi ani privind executarea silită a românilor cu restanțe la creditele imobiliare.
Cu alte cuvinte, românii restanțieri își vor păstra locuințele cumpărate cu credit, timp de doi ani. În acest interval, banca rămâne fără bani și nici nu poate să ia casa clientului.
Ușor de ghicit că bancherii au contestat imediat această așa-zisă măsură de "relaxare" a creditului imobiliar. Mult mai bine le sună măsura anunțată de Banca Națională a României (BNR), prin care gradul de îndatorare la creditele imobiliare/ipotecare va fi majorat. Așa că românii vor împrumuta mai mulți bani și vor plăti mai mult la bănci. Dacă nu se vor descurca, vor pierde casele. E varianta mai "safe" pentru bancheri.
Reprezentanții băncilor locale se feresc să comenteze această măsură, în mare parte din cauza incertitudinii care planează asupra ei. Bancherii contactați de "Cuget Liber" nu consideră că o asemenea măsură ar fi benefică pentru piața bancară, în condițiile în care cele mai multe instituții financiare țin la lichiditățile lor pe timp de criză și nu fac creditări hazardate.
Totuși, după cum spuneam, între promisiune și plan e distanță mare. Ministrul Pogea s-a dezis deja de această propunere, declarând că nu poate fi luată drept "bună", în condițiile în care este veche și a ajuns din greșeală în planul anti-criză, fiind de fapt un promisiune electorală a PDL-istului Adriean Videanu.
Până la urmă, deși documentele în cauză sunt semnate de Pogea, nimic nu este sigur.
Planul anti-criză va fi dezbătut cu reprezentanții sindicatelor, patronatelor și băncilor, propune-rile finale urmând să fie prezentate pe 22 ianuarie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.797 secunde