De ce a cedat Ungaria în fața Comisiei Europene

176
De ce a cedat Ungaria în fața Comisiei Europene - ungaria-1370605689.jpg

Articole recomandate

Ungaria este pe cale să cedeze presiunilor Comisiei Europene în legătură cu ultimele modificări la Constituție pentru a evita sancțiuni, a mărturisit, vineri, pentru AFP, o sursă europeană apropiată dosarului.

Premierul ungar Viktor Orban și-a anunțat într-o scrisoare adresată săptămâna trecută Comisiei Europene decizia de a renunța la introducerea unei taxe speciale pentru populație în cazul în care Budapesta ar trebui să plătească o amendă în urma unei proceduri de infringement din partea UE, a explicat această sursă.

Șeful Guvernului de la Budapesta este de asemenea pe cale să dea înapoi în privința posibilității oferite președintelui Oficiului Național al Justiției de a transfera un proces unui judecător mai conciliant după începerea unei proceduri, ceea ce este considerat o încălcare a principiului independenței judecătorilor.

El a promis de asemenea un compromis privind proiectul de lege care împiedică marile partide să ducă o campanie electorală pe posturi de televiziune private, propunând o excepție care stipulează că noile reguli nu vor viza alegerile europene.

Cu toate acestea, Executivul european nu este pe deplin mulțumit și vrea să acționeze împreună cu Comisia de la Veneția a Consiliului Europei, extrem de îngrijorată de obstacolele în calea exercitării dreptului de a face politică în Ungaria. Cele două organisme vor o modificare a Constituției ungare în punctele sale litigioase.

Comisia de la Veneția urmează să publice un aviz la mijlocul lunii iunie privind consecințele ultimelor modificări la Constituția ungară.

În cazul în care Comisia va accepta excepția pentru alegerile europene, acest lucru ar însemna că este de acord cu piedicile în calea exercitării dreptului de a face campanie pe posturile private de televiziune pentru viitoarele alegeri din Ungaria din 2014.

Comisia Europeană este pregătită să lanseze o procedură de infringement. Scrisoarea de începere a procedurii este finalizată, a precizat sursa citată. Însă președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este în favoarea unei soluții politice.

Barroso a exprimat, la 12 aprilie, "gravele îngrijorări" ridicate la Bruxelles de recentul amendament la Constituția ungară, a patra modificare în interval de 15 luni. El a adresat trei întrebări la care autoritățile ungare trebuie să dea un răspuns.

Viktor Orban se declara dispus la compromis în două puncte, însă ridica o obiecție de inadmisibilitate privind taxa specifică pentru a regla o amendă impusă de UE. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.393 secunde