Dreapta iese învingătoare în Spania, devansându-i pe socialiştii premierului Pedro Sanchez

142
Dreapta iese învingătoare în Spania, devansându-i pe socialiştii premierului Pedro Sanchez - 1-1718008323.jpg

Articole de la același autor

Dreapta spaniolă a câştigat alegerile europene, devansând Partidului Socialist al premierului Pedro Sanchez, într-un scrutin marcat de o ascensiune a extremei drepte, relatează agenţia AFP.

Conform rezultatelor oficiale, Partidul Popular (PP), principala formaţiune spaniolă de opoziţie, a câştigat aproximativ 34% din voturi şi 22 de locuri în Parlamentul European, faţă de aproximativ 30% din voturi şi 20 de locuri pentru socialişti.

În 2019, ultimele alegeri europene au fost câştigate cu o marjă largă de socialişti (21 de locuri), înaintea PP (13 locuri).

Extrema dreaptă Vox şi-a îmbunătăţit scorul din 2019, câştigând şase locuri, faţă de patru în urmă cu cinci ani, şi 9,62% din voturi faţă de 6,21%.

Surpriza acestor alegeri, „Petrecerea s-a încheiat” („Se acabo la fiesta”), un nou partid clasificat ca extremă dreaptă şi fondat de un YouTuber controversat, a totalizat aproximativ 4,5% din voturi şi va intra în Parlamentul European cu trei deputaţi.

La mai puţin de un an de la scrutinul legislativ din 23 iulie, rezultatele acestor alegeri europene sunt, în linii mari, în aceeaşi direcţie. PP a ieşit învingător, dar nu a reuşit să ajungă la putere din cauza lipsei de susţinere în parlament, în ciuda sprijinului Vox. Clasându-se pe locul doi, Pedro Sanchez a reuşit să rămână la putere cu sprijinul partidelor de extremă stânga şi regionaliste. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3694 secunde