Din cauza crizei financiare

Europa ar putea pierde încă 4,5 milioane de locuri de muncă

297
Europa ar putea pierde încă 4,5 milioane de locuri de muncă - muncitor-1342014358.jpg
Europa ar putea pierde încă 4,5 milioane de locuri de muncă în contextul crizei, după dispariția a 3,5 milioane de slujbe începând din 2008, a avertizat, ieri, Organizația Mondială a Muncii, cerând liderilor europeni să facă o prioritate din susținerea pieței muncii.

Șomajul din zona euro se situează în pre-zent la nivelul de 11%, reprezentând 17,4 milioane de persoane.

În cazul în care actuala politică nu se schimbă rapid, este posibil ca șomajul să urce rapid în zona euro "alimentând tulburări sociale și erodând încrederea cetățenilor în guvernele naționale, sistemul financiar și instituțiile europene", se arată într-un raport al organizației.

Șomajul este cel mai ridicat în rândul tine-rilor, 22% în zona euro, în timp ce în Slovacia, Portugalia și Italia se situează la 30%. În Spania și Grecia, șomajul în rândul tinerilor se află la nivelul de 50%.

Potrivit organizației, devine tot mai clar că doar austeritatea nu va fi un răspuns suficient la criza din zona euro, iar această politică, cu impact negativ asupra pieței muncii, nu reușește să stimuleze investițiile sau stabilitatea financiară.

Reducerile puternice ale cheltuielilor publice au condus la o scădere predictibilă a consumului, dar nu au antrenat și o majorare a exporturilor, care să stimuleze creșterea, astfel că economiile zonei euro, cu puține excepții, au înregistrat recesiune, notează Organizația Mondială a Muncii.

În plus, 13 din cele 17 state euro au implementat reforme pentru flexibilizarea pieței muncii, care fac mai ușoară concedierea unui angajat, fără niciun efect vizibil în privința înființării de locuri de muncă. A crescut doar numărul conce-dierilor.

"Abordarea austerității a marginalizat reforma foarte necesară a sistemului financiar, epicentrul crizei. Progresele în această direcție au fost foarte lente", se arată în raport.

Băncile nu și-au reluat rolul de a asigura împrumuturi pentru economia reală, iar investițiile private ca procentaj din PIB au scăzut anul trecut, creând noi probleme pentru zona euro, dependentă de succesul micilor afaceri.

Raportul cere reluarea investițiilor și reforma sistemului financiar. O majorare a investițiilor echivalentă cu 1% din PIB ar crea 1,4 milioane de noi locuri de muncă, afirmă organizația.

Dacă băncile ar relua creditarea micilor afaceri la nivelul de dinaintea crizei, ceea ce ar însemna o majorare mai mică de două puncte procentuale a raportului dintre investiții și PIB, ar fi recuperate două treimi din locurile de muncă pierdute începând din 2008. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 30 Iunie 2012
Stire din Social : Absolvenții de liceu, greu de angajat
Sâmbătă, 07 Iulie 2012
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului  supărat
Pagina a fost generata in 0.7294 secunde