Franța a scăpat de sancțiuni europene pentru repatrierea romilor

333
Franța a scăpat de sancțiuni europene pentru repatrierea romilor - 0dd7401653996ba72461cb1312c47a59.jpg
Franța a scăpat ieri de procedura de infringement din cauza repatrierii controversate a romilor, după ce s-a angajat să garanteze în legislația sa drepturile persoanelor expulzate, însă rămâne sub supraveghere, din cauza suspiciunilor de practici discriminatorii.
Astfel, Comisia Europeană (CE) a câștigat pe planul dreptului, dar a pierdut, pe fond, acest conten-cios, pe care președintele acesteia, Jose Manuel Barroso, vrea să îl închidă cât mai rapid, pentru a "evita să polueze" summit-ul european prevăzut săptămâna viitoare la Bruxelles, a subliniat o sursă citată de Mediafax.
"Franța a făcut ceea ce i-a cerut Comisia Europeană", a declarat comisarul european pentru Justiție, Viviane Reding, responsabilă cu acest dosar.
Președintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a declarat "foarte fericit" că "a triumfat rațiunea", odată cu abandonarea acestei proceduri, care ar fi putut să se termine în fața Curții Europene de Justiție (CEJ).
Franța a ignorat autoritățile europene și a expulzat, în această vară, cetățeni europeni, romi români și bulgari, după ce a desființat tabere ilegale ale acestora.
O circulară semnată de directorul de cabinet al ministrului Afacerilor Interne, Brice Hortefeux, la 5 august, viza "cu prioritate" desființarea "taberelor de romi", aceasta declanșând criticile lui Reding.
Ea și-a anunțat, în acea perioadă, intenția de a deschide două proceduri de infringement contra Franței, și anume una pentru apli-carea insuficientă a directivei europene din 2004, iar cealaltă pentru practici discriminatorii.
Acest caz a afectat relațiile între Franța și Comisia Europeană, conducând la schimburi dure de replici, fără precedent, între Nicolas Sarkozy și Jose Manuel Barroso, în cadrul ultimului summit european, la 16 septembrie.
Șeful statului francez a atacat-o cu vehemență pe Reding, după ce comisarul luxemburghez a făcut o paralelă între expulzarea romilor și deportarea acestora, în Al Doilea Război Mondial.
La final, din lipsă de dovezi, Reding a fost nevoită să renunțe la acțiunea în justiție împotriva Guvernului francez pentru dis-criminare, cea mai sensibilă dintre acuzații.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8806 secunde