Germania, Franța și Spania, pregătite să-l recunoască pe Guaido președinte. Ultimatumul dat lui Maduro

181
Germania, Franța și Spania, pregătite să-l recunoască pe Guaido președinte. Ultimatumul dat lui Maduro - maduro-1548519226.jpg

Articole recomandate

Germania, Franța și Spania au anunțat sâmbătă după-amiază că ar putea să îl recunoască pe Juan Guaido drept președinte interimar al Venezuelei în cazul în care Administrația Nicolas Maduro nu va convoca în următoarele opt zile alegeri prezidențiale anticipate.


Secretarul de stat american Mike Pompeo a transmis, referitor la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, că este timpul ca statele să ia o decizie privind criza din Venezuela. 


"Este vremea ca fiecare națiune să decidă de partea cui se situează. Nu mai e loc de amânări sau alte jocuri. Fie te alături forțelor libertății, fie ești în liga lui Maduro", a fost mesajul lui Pompeo, potrivit Reuters. 


În timp ce liderii europeni se alătură SUA în demersul de recunoaștere a liderului opoziției Guaido drept președinte interimar, cerându-i lui Maduro să facă pasul înapoi și să convoace alegeri anticipate, Rusia a înregistrat o înfrângere.

Potrivit Reuters, Rusia nu a reușit să blocheze reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind criza din Venezuela care a fost solicitată de SUA.

Premierul spaniol a lansat un avertisment la adresa regimului lui Maduro, într-un mesaj publicat sâmbătă pe twitter.

"Guvernul Spaniei îi acordă președintelui Nicolas Maduro opt zile pentru a convoca alegeri libere, transparente și democratice. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Spania îl va recunoaște pe Juan Guaido drept președinte interimar care poate convoca aceste alegeri", a transmis premierul Spaniei, Pedro Sanchez.


"Dacă Venezuela nu anunță alegeri în următoarele opt zile, vom fi pregătiți să îl recunoaștem pe Juan Guaido președinte interimar (...)", a declarat, la rândul său, președintele Franței, Emmanuel Macron. 


Un mesaj similar a fost transmis de Guvernul Germaniei. Uniunea Europeană s-a limitat la a cere organizarea unui nou scrutin prezidențial în Venezuela, fără a evoca posibilitatea recunoașterii lui Juan Guaido ca președinte interimar. 


Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziției, ca fiind președinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, președintele Adunării Naționale din Venezuela, s-a autoproclamat miercuri după-amiază președinte interimar al țării, contestându-l oficial pe președintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de președinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunțând fraude electorale. 


Administrația Vladimir Putin a anunțat că îl consideră pe Nicolas Maduro președintele legitim al Venezuelei. Kremlinul a avertizat Statele Unite că ingerințele în Venezuela sunt "inacceptabile", catalogând drept "extrem de periculoase" declarațiile oficialilor americani privind o posibilă intervenție militară. Rusia a acuzat Statele Unite că susțin protestele care au generat de câțiva ani o criză politică gravă în Venezuela. China, Turcia, Siria și Iranul au exprimat susținere pentru regimul Nicolas Maduro.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8767 secunde