Gorbaciov avertizează că o victorie NATO în Afganistan este imposibilă

199
Mihail Gorbaciov, ultimul preșe-dinte al Uniunii Sovietice, avertizează NATO că o victorie în Afganistan este imposibilă, iar Statele Unite nu au altă soluție decât retragerea, dacă vor să evite un alt Vietnam, relatează BBC News, citat de HotNews.
Gorbaciov este cel care a decis retragerea trupelor sovietice din Afganistan în urmă cu peste 20 de ani, după un război care a durat un deceniu.
Fostul președinte a lăudat decizia lui Barack Obama de a începe retragerea trupelor anul viitor: "Victoria în Afghanistan este imposibilă. Obama are dreptate să-și retragă trupele de acolo. Indiferent cât de dificil ar fi", a declarat Gorbaciov, într-un interviu acordat BBC Moscova.
El a afirmat că, înainte de retragerea URSS din Afganistan, s-a ajuns la un acord cu Iran, India, Pakistan și SUA.
"Am sperat că America va respecta termenii acordului prin care Afganistanul urma să fie o țară neutră, democrată, care să mențină relații bune cu vecinii săi și cu SUA și URSS. Americanii au spus mereu că sprijină acest lucru, dar în același timp antrenau militanți - aceiași care terorizează astăzi Afganistanul și din ce în ce mai mult Pakistanul", a spus Gorbaciov. Din această cauză, ieșirea SUA din această situație este foarte dificilă.
"Dar care este alternativa - un alt Vietnam? Trimiterea unei jumătăți de milion de soldați? Nici acest lucru nu ar avea succes".
În opinia sa, cea mai bună soluție pentru NATO ar fi să ajute Afganistanul să se repună pe picioare și să înceapă procesul de reconstrucție, după aceste războaie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.74 secunde