Încălzirea globală e de vină! Vezi ce se întâmplă în Himalaya!

193
Încălzirea globală e de vină! Vezi ce se întâmplă în Himalaya! - ddd-1578649715.jpg

Articole recomandate

Arbuști și ierburi răsar în jurul Muntelui Everest și în Himalaya, una dintre cele mai afectate regiuni ale planetei de încălzirea globală. Cercetătorii nu cunosc încă impactul dezvoltării florei în zona dintre pădure și ghețari, dar spun că ar putea crește riscul de inundații în vasta regiune Hindu Kush Himalaya, care acoperă 4,2 milioane de kilometri pătrați, alimentează bazinul hidrografic a 10 râuri și furnizează apă unei populații de 1,4 miliarde de oameni.

Oamenii de știință au folosit date din satelit pentru a identifica creșteri ale vegetației în ecosistemul subnival inaccesibil (zona cea mai mare care permite creșterea plantelor), format din ierburi și arbuști pitici cu zăpadă sezonieră. Acest ecosistem este cunoscut, dar ar putea juca un rol crucial în hidrologia regiunii.

Studiind imagini din 1993 până în 2018 furnizate de sateliți ai NASA, cercetătorii de la Universitatea Exeter au măsurat răspândirea acoperirii de vegetație pe patru zone de înălțime de la 4.150 la 6.000 de metri deasupra nivelului mării.

Topirea ghețarilor din Himalaya s-a dublat de la sfârșitul secolului, cu peste un sfert din toată gheața pierdută în ultimele patru decenii. Cercetările au sugerat că ecosistemele sale sunt foarte vulnerabile la schimbările de vegetație induse de climă.

"S-au făcut multe cercetări în ceea ce privește topirea gheții în regiunea Himalaya, inclusiv un studiu care a arătat cum rata pierderii de gheață s-a dublat între 2000 și 2016", a spus dr. Karen Anderson, de la Environment and Sustainability Institute a Exeter’s Penryn Campus din Cornwall. "Este important să monitorizăm și să înțelegem pierderile de gheață în sistemele montane majore, dar ecosistemele subnivale acoperă o suprafață mult mai mare decât zăpada și gheața permanentă și știm foarte puțin despre ele și despre modul în care acestea moderează aprovizionarea cu apă."

Studiile asupra vegetației crescute în zona arctică au arătat că acestea au produs un efect de încălzire în pemediul înconjurător, plantele absorbând mai multă lumină și încălzind solul. "Asta ar fi o veste proastă pentru Himalaya", a spus Anderson. "Zona subnivală este locul în care stă zăpada sezonieră și, dacă este mai cald, rata de topire este mai rapidă și exită un risc crescut de inundații." Dar Anderson a spus că este posibil ca mai multe plante să nu crească riscurile de încălzire și inundații în Himalaya.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5544 secunde