Israelul și Rusia, pe lista potențialelor pericole la adresa Ankarei

445
Israelul și Rusia, pe lista potențialelor pericole la adresa Ankarei - dee3121a44f288940163ab428c73166b.jpg

Articole recomandate

Consiliul de securitate al Turciei a operat o serie de modificări în Strategia de securitate națională. Din grupul statelor care reprezintă un potențial pericol la adresa Ankarei au fost excluse două foste republici sovietice - Armenia și Georgia. De pe listă au fost, de asemenea, eliminate Iran, Siria și Bulgaria. În schimb, a fost introdus Israelul. S-a sperat că din rândul potențialilor inamici va fi exclusă și Rusia, ținând mai ales cont de evoluția pozitivă a relațiilor bilaterale din ultimul timp. Dar acest lucru nu s-a întâmplat, scrie Nezavisimaia Gazeta, citată de HotNews.
Profesorul Aleksei Malashenko, expert la filiala din Moscova a Centrului Carnegie, nu vede nimic straniu în corectarea de către Turcia a "listei roșii" - este o abordare realistă, care reflectă cu obiectivitate noua configurație geopolitică. "În pofida farmecului din relațiile ruso-turce, în pofida tuturor intențiilor binevoitoare, Turcia va fi cel mai serios concurent al Rusiei. Iar extinderea prezenței turcești în Caucazul de Sud, deja vizibilă, va conduce la apariția de disensiuni, și așa evidente. Nu numai în ceea ce privește Nagorno-Karabah, gazele naturale, dar în general. Turcia este, în prezent, o putere care, eliminând componenta nucleară, este comparabilă Rusiei. O realitate cu care trebuie să ne obișnuim", a explicat Malashenko pentru publicația rusă.
Modificările operate de Turcia constituie o continuare firească a politicii promovate de Ankara în regiune. Acest stat și-a propus să devină lider regional în Caucazul de Sud și să intre printre marii jucători ai lumii. De aici decurge și lozinca proclamată de autoritățile de la Ankara - "Cu vecinii - zero probleme" -, precum și marile ambiții ale statului cu aproape 100 milioane de locuitori, cu o economie care se dezvoltă vertiginos și care dispune de una dintre cele mai puternice armate din lume.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5452 secunde