Concurs JUGENE über alles

369

Articole de la același autor

Un centru german de cercetări a inaugurat, vineri, cel mai puternic calculator din Europa, un aparat ce poate efectua 167.300 de miliarde de operațiuni pe secundă (167,3 teraflopi/secundă), performanță depășită în prezent doar de un proiect guvernamental american, scrie AFP, citată de NewsIn.
În conformitate cu declarațiile reprezentanților centrului de cercetări de la Jülich, din vestul Germaniei, "supercalculatorul", denumit JUGENE, conține 16 recipiente de mărimea unei cabine telefonice, fiecare dintre ele având 65.536 de microprocesoare, și ar fi primul de acest tip din lume, dacă nu se iau în considerare decât organismele civile.
JUGENE este destinat cercetătorilor care au nevoie să efectueze calcule complexe, de exemplu, în chimie moleculară, în climatologie sau în dezvoltarea semi-conductorilor. Un comitet științific va avea rolul de a atribui timpii de calcul echipelor interesate.
"Fiecare procesor lucrează la o mică parte a problemelor și transmite rezultatele sale celorlalte procesoare. Astfel, prin procese individuale efectuate în paralel, se ajunge la soluția generală a problemei studiate", au explicat cei care au conceput aparatul, citați de AFP.
Comparativ, cel mai puternic calculator, instalat în Statele Unite, lângă San Francisco, și gestionat de oficiul american pentru securitate nucleară, este capabil de 478,2 teraflopi/secundă, potrivit site-ului specializat www.top500.org, citat de AFP. Cele două calculatoare au fost dezvoltate de compania IBM, mai arată AFP.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6637 secunde