Klaus Iohannis: “Ziua Românilor de Pretutindeni este un prilej de a ne reafirma angajamentul faţă de unitate şi solidaritate”

366
Klaus Iohannis: “Ziua Românilor de Pretutindeni este un prilej de a ne reafirma angajamentul faţă de unitate şi solidaritate” - iohannis-ziua-romanilor-de-pretu-1716714945.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis duminică un mesaj de Ziua Românilor de Pretutindeni. Potrivit președintelui României această sărbătoare este un prilej de a reafirma angajamentul faţă de unitate şi solidaritate.


”Să nu uităm nicio clipă că am putut depăşi provocările dificile ale ultimilor ani prin capacitatea noastră de a rămâne uniţi”, adaugă el.


”Începând din 2015, celebrăm în fiecare an Ziua Românilor de Pretutindeni în ultima duminică din luna mai ca pe o zi dedicată tuturor românilor, dar mai ales celor care trăiesc în afara graniţelor. Oriunde ne-am afla, sărbătorim această zi împreună, evaluând ce s-a făcut, dar mai ales ce rămâne de înfăptuit, astfel încât să ne simţim mai bine protejaţi şi să fim mai încrezători într-o Românie care ne apără drepturile şi ne serveşte interesele”, a transmis Iohannis, în mesajul său.


El a adăugat că experienţa românilor care revin din străinătate şi implicarea în comunităţile în care trăiesc sunt ”puse în valoare” prin politici publice.


”Împreună am schimbat felul în care instituţiile statului îi privesc pe cei aflaţi departe de ţară. Acum, autorităţile înţeleg mai bine cum poate fi transformată plecarea la muncă sau la studii în străinătate dintr-o pierdere pentru România, într-o oportunitate care nu trebuie irosită. Experienţa cu care concetăţenii noştri se reîntorc în ţară şi implicarea românilor în comunităţile în care trăiesc sunt astăzi puse în valoare prin politici publice dedicate cum ar fi: măsuri menite să îi ajute pe copiii rămaşi în ţară, să apere drepturile lucrătorilor sezonieri în ţările gazdă, să echivaleze cu celeritate diplomele pentru studenţi sau să îi reîncadreze pe piaţa muncii pe cei care doresc să revină în ţară. De asemenea, am promovat constant alcătuirea de comunităţi profesionale între românii din ţară şi cei din străinătate, croind astfel o legătură mai strânsă între oamenii de afaceri, cercetătorii ştiinţifici, medicii, profesorii şi artiştii români de pretutindeni, de «aici» şi de «acolo», care, lucrând împreună, au construit multe proiecte de succes”, a continut şeful statului.


Potrivit acestuia, prin instituţionalizarea multor astfel de iniţiative, diaspora a devenit mai puternică şi a căpătat o voce care se face mai bine auzită atât la Bucureşti, cât şi în alte capitale ale lumii.


”Ziua Românilor de Pretutindeni este, totodată, un prilej de a ne reafirma angajamentul faţă de unitate şi solidaritate. Într-o lume în continuă schimbare, valori precum libertate, demnitate şi respect rămân pilonii pe care se bazează comunitatea democratică globală. Să nu uităm nicio clipă că am putut depăşi provocările dificile ale ultimilor ani prin capacitatea noastră de a rămâne uniţi. Cu un război la graniţe, am arătat o emoţionantă empatie refugiaţilor ucraineni, cărora am ştiut să le demonstrăm remarcabila solidaritate a românilor faţă de vecinii lor atât de încercaţi. Tradiţiile şi cultura noastră reprezintă o sursă de mândrie şi de inspiraţie pentru toţi cei care poartă în suflet spiritul românesc. Indiferent de continentul pe care ne aflăm, celebrăm, astăzi, cu toţii moştenirea noastră comună şi identitatea care ne defineşte ca popor. Oriunde s-ar afla, românii aduc o contribuţie valoroasă la diversitatea şi bogăţia culturală a societăţilor în care trăiesc. Este, aşadar, important să ne păstrăm identitatea, limba şi tradiţiile şi să le transmitem generaţiilor viitoare. La mulţi ani, dragi români de pretutindeni!”, a transmis Klaus Iohannis.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4863 secunde