În lumea "Harababuriadei"

Concurs Lansarea de carte a lui Ică Cojocaru a bătut recordul la popularitate și audiență

1549

Articole de la același autor

Lansarea de carte a cunoscutului actor, regizor și profesor de teatru Vasile Cojocaru a fost un adevărat spectacol. Un public extrem de numeros pentru un astfel de eveniment a venit să îl felicite pe autor și să interacționeze cu noua lume a lui Cojocaru - "Harababuriada".

Sala Bibliotecii "I. N. Roman" s-a umplut, joi seară, de actori din toate generațiile, ba chiar și balerini, regizori, scriitori, într-un cuvânt lumea culturală locală, interesată de ce a mai scornit, de data aceasta, scriitorul - actor Vasile Cojocaru.
S-a stat și printre rânduri, chiar și pe trepte. Având alături familia, colegii de breaslă de la universitate, de la Uniunea Scriitorilor, al cărui membru este, Vasile Cojocaru a adresat, simplu și concis, încă de la început, următorul îndemn: "Citiți, vă jurăm că nu doare!".
A fost prezentat pe rând de Ovidiu Dunăreanu, președintele filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor, Maria Capbun și Corina Apostoleanu. S-a înfățișat audienței care fremăta de zâmbete personajul Ică Cojocaru - autor, rostitor de versuri, actor, regizor.
Punctul culminat al prezentărilor l-a constituit faptul că lansarea nu a fost aleasă întâmplător pentru data de 17 ianuarie. Este chiar ziua de naștere a lui Cojocaru. A împlinit 58 de ani, dintre care 40 de carieră. "Eu și Al Capone!", a exclamat Ică, menționând că, de ziua lui, a făcut cititorilor cadou "Harababuriada".
Totodată, prezentările au subliniat faptul că el a rămas un scriitor consecvent, indiferent dacă timpul alocat scenei și pregătirii studenților a fost mult mai mare. Și-a continuat visul, a crezut în el și iată că a ajuns la cea de-a șasea carte.
Iar în cartea de față, "Harababuriada. Exerciții de dicțiune și predicțiune", poetul se joacă, ne molipsește cu optimism; descongestionează versurile de dantelăriile cu care ne-au obișnuit poeții contemporani, impunându-se prin rigorile clasice ale sonetelor și rondelurilor. Am aflat că Harababur este un personaj istoric, care conduce o țară într-o perioadă de tranziție, înfățișându-se cititorului o lume bizară, anapoda, inspirată, însă, din realitatea noastră cotidiană.
Potrivit criticilor, cu tente dulci-amare, hazlii, pe alocuri dureroase, cartea lui Vasile Cojocaru este dedicată, totuși, publicului tânăr, tocmai datorită comicului de limbaj și de situație, jovialității cu care actorul tratează lumea lui, Harababuriada, de fapt, lumea noastră. Este o lume - teatru, o lume - circ.
Și era normal ca rostitorul consacrat de poezii să citească din propriile creații chiar la lansare, spre deliciul audienței.
Apoi s-a stat la coadă la autografe, o coadă care s-a întins în toată sala mare a bibliotecii. "Uite că am făcut-o și pe asta, cine credea?", a conchis vedeta serii.

Lacrimile actorului
Un moment aparte a fost surpriza făcută profesorului Vasile Cojocaru chiar de studenții de la specializarea teatru. Puțin supărat la începutul acțiunii, deoarece a sesizat lipsa din sală a tinerilor pe care îi îndrumă, Ică Cojocaru nu știa că, de fapt, i se coace o mare surpriză. Studenții au intrat în sală costumați, machiați și au interpretat o mini scenă chiar cu epilogul cărții lansate. Momentul a fost gândit și pregătit în mare taină, smulgând, la final, o lacrimă din partea profesorului. Și, uite așa, chiar autorul și-a dat seama că textul său poate sta cu succes la baza unei scenete, de-a dreptul savuroasă datorită exercițiilor de dicție pe care le solicită.

"Mă imaginam un conducător auto puternic, un pensionar dedicat, numai poet nu!"
- Vasile Cojocaru

Născut la 17 ianuarie 1950, actorul-scriitor a absolvit Institutul de Artă Teatrală "I. L. Caragiale", iar în perioada 1990 - 1991, a fost director al Teatrului Dramatic Constanța. În prezent, Vasile Cojocaru este profesor la Facultatea de Arte, Specializarea Artele Spectacolului de Teatru, din cadrul Universității "Ovidius" Constanța. A mai publicat, printre altele, "Expediții în miniatură", "Imperfectele melancolii" și "Vedere din Mirador", acestea fiind și reeditate, precum și un volum dedicat teatrului antic la Tomis.

Exerciții de dicție, marca Ică Cojocaru
Rondelul țoapelor ce țipă

Cinci țoape țopăind țipând
Și țepe de-nțepat țiparii
Înțepeneau în mâl; țânțarii
Le-ncețoșau privirea când,

Țintind să-i avanseze marii
Însoțitorii țin la rând
Cinci țoape, țopăind, țipând
Și enervând particularii.

În ăst ținut țițeiuri vând
Sau țincvais, în contrast, tâlharii.
O țâră țuicăresc cobzarii,
Răstimp în care, țoiuri bând,
Cinci țoape țopăind țipând.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.858 secunde