Declarațiile Chinei în fața SUA

"Libertăți fără precedent în Tibet"

160

Articole recomandate

China a estimat, joi, în fața SUA că minoritățile tibetană și uigură beneficiază de "libertăți fără precedent" și i-a cerut Washingtonului să se uite la propria situație în materie de drepturi ale omului, relatează, vineri, AFP. 

"China a făcut progrese importante în domeniul drepturilor omului. Oamenii din diferitele regiuni ale Chinei, inclusiv din Xinjiang și Tibet, trăiesc mai bine și beneficiază de libertăți fără precedent", a afirmat consilierul de stat chinez Yang Jiechi, într-o conferință de presă la Washington cu omologi ai săi americani, la încheierea a două zile de convorbiri în cadrul reuniunilor anuale dintre cele două țări.

"Sperăm că Statele Unite ale Americii își vor ameliora propria situație în materie de drepturi ale omului, pe baza respectului reciproc și al neintervenției în afacerile interne ale fiecăruia", a adăugat oficialul chinez.

Potrivit ultimului raport anual privind drepturile omului al Departamentului de Stat al SUA, situația s-a deteriorat în regiunile Tibet și Xinjiang.

Din 2009, peste 110 tibetani și-au dat foc sau au încercat s-o facă, pentru a protesta față de tutela Beijingului și față de represiunea împotriva religiei și a culturii lor. Organizații tibetane cu sediul în străinătate au raportat, pe 9 iulie, că poliția chineză a deschis focul asupra unor tibetani în timp ce ei marcau împlinirea a 78 de ani de viață ai lui Dalai Lama, liderul lor spiritual.

Xinjiang, mare regiune din nord-vestul Chinei, se confruntă periodic cu tulburări. Uigurii, minoritate turcofonă, se plâng de discriminări în comparație cu etnia han, chinezii de origine, care domină economia și instituțiile.

Secretarul de stat american adjunct William Burns a afirmat, la rândul său, că scopul acestor discuții este de a sublinia importanța drepturilor omului în relațiile bilaterale chino-americane. "Credem cu putere că respectarea drepturilor universale și a libertăților fundamentale îi va aduce Chinei mai multă pace, prosperitate și, în final, securitate", a subliniat Burns.

SUA au indicat, după reuniunea anuală cu China, că sunt "foarte dezamăgite" de faptul că Beijingul nu li l-a predat pe Edward Snowden, fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate (NSA) aflat la originea dezvăluirilor privind vastele programe de supraveghere americane, refugiat un timp la Hong Kong, relatează AFP.

Secretarul de stat adjunct William Burns a afirmat că modul în care Beijingul a gestionat dosarul "nu a fost în concordanță" cu apelurile recente la o cooperare mai bună între cele două țări.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5485 secunde