Londrea: Operațiunea de încercuire pentru recucerirea Mosul ar putea începe "în următoarele săptămâni"

118
Londrea: Operațiunea de încercuire pentru recucerirea Mosul ar putea începe

Articole recomandate

Ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, a declarat vineri că se așteaptă ca "în următoarele săptămâni" să înceapă operațiunea de încercuire care va duce, în final, la recucerirea Mosul, cel de al doilea oraș din Irak, de la gruparea Stat Islamic, relatează Agerpres.ro.


Orașul din nordul Irakului de pe malul fluviului Tigru reprezintă obiectivul suprem al forțelor irakiene susținute de coaliția internațională condusă de SUA în războiul împotriva extremiștilor din Stat Islamic.

"Nu există nicio îndoială că DAESH va fi învinsă. Suntem pe punctul de a elibera ultimul mare oraș din Irak, Mosul", a declarat presei Michael Fallon, care a revenit la Londra după o vizită de trei zile în Irak.

"Mosul este un oraș mare și complex, dar va cădea și va cădea curând. Mă aștept ca operațiunea pentru încercuirea lui să înceapă în următoarele săptămâni", a spus ministrul, precizând că forțele irakiene se poziționează în perspectiva operațiunilor care vor urma.

Acestea au reușit să avanseze joi recucerind Sharqat, un oraș situat la 80 km sud de Mosul situat în apropiere de rutele aprovizionare care ar urma să fie utilizate de armată atunci când aceasta va lansa ofensiva asupra bastionului Stat Islamic.

Guvernul irakian a promis recucerirea Mosul de la jihadiști până la finalul anului și înalți responsabili militari americani au lăsat să se înțeleagă că ofensiva finală asupra Mosul ar putea începe luna viitoare.

Bagdadul va trebui să rezolve o multitudine de probleme, atât politice, militare, cât și umanitare, înainte de o eventuală victorie la Mosul. Chiar dacă ofensiva finală se va lansa luna viitoare, vor fi necesare săptămâni sau chiar luni înainte ca orașul să cadă, estimează experții.

Michael Fallon a recunoscut că o recucerire a Mosul nu ar însemna sfârșitul Stat Islamic în Irak, estimând totuși că țara ar putea fi curățată "în următoarele luni".



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5126 secunde