Concurs Marele accelerator de particule va fi oprit timp de un an pentru remedierea unor erori din construcție

289

Articole recomandate

Acceleratorul de particule LHC de la granița franco-elvețiană urmează a fi oprit timp de un de la sfârșitul lui 2011 pentru a fi remediate unele erori de construcție care împiedică experimentele să se desfășoare în perfectă siguranță, a declarat pentru BBC News un director din cadrul proiectului, citat de HotNews. Până atunci, acceleratorul va funcționa, însă protonii vor fi ciocniți la jumătate din viteza la care se va ajunge după ce vor fi făcute reparațiile.
Totuși, experimentul în care s-au investit aproape patru miliarde euro nu a mers ceas, acceleratorul fiind oprit timp de 14 luni, până la finalul lui 2009, pentru alte probleme tehnice. Acum el funcționează și se produc coliziuni la viteze de până la 7 TeV (tera electron-volt), însă scopul este să se ajungă la viteze de 14 TeV.
Steve Myers, director în cadrul programului, a declarat că LHC va fi oprit timp de un an de la finele lui 2011 pentru a se repara unele erori de construcție și pentru ca, în final, tunelul să poată fi folosit în siguranță pentru experimente la viteza maximă dorită.
El a adăugat că problemele nu au apărut la partea unde se utilizează cea mai multă tehnologie, ci la învelișul de cupru al superconductorilor din tunelul subteran de 27 km aflat la granița dintre Franța și Elveția.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 06 Martie 2010
Stire din Actual : Cronică de peste Atlantic (XII)
Pagina a fost generata in 1.8518 secunde