Marile fețe bisericești din Bulgaria au colaborat cu serviciile secrete

322
Marile fețe bisericești din Bulgaria au colaborat cu serviciile secrete - maxim39988400-1326919765.jpg
Majoritatea înalților demnitari ai Bisericii ortodoxe bulgare au colaborat cu poliția politică comunistă, a anunțat marți o comisie responsabilă cu deschiderea arhivelor serviciilor secrete, relatează AFP.

Unsprezece din cei 15 mitropoliți actuali ai Bisericii creștin ortodoxe la care aderă tradițional peste 80 la sută dintre bulgari au fost colaboratori ai departamentului de "luptă împotriva diversiunii ideologice", conform unei liste publicate de comisie. Chiar dacă regimul comunist impunea ateismul, bisericile aveau posibilitatea totuși de a adăposti adepți. Regimul monitoriza credincioșii care puteau apoi avea probleme în special în cariera profesională.

Comisia, care deschide cu regularitate încă din 2007 dosarele serviciilor secrete comuniste, a verificat apartenența la serviciile de spionaj și contra-spiuonaj civil și militar a oamenilor politici, diplomaților, a oficialilor din presă precum și a altor personalități cu influență asupra opiniei publice. Publicațiile sale au doar o valoare morală fără consecințe în planul legal pentru persoanele citate.

Descoperirile comisiei pot, cu toate acestea, să reaprindă rivalitățile din cadrul Bisericii ortodoxe mai ales pentru succesiunea liderului Bisericii, patriarhul Maxim în vârstă de 97 de ani, cel mai bătrân lider al acestei biserici creștine în Europa.

Numit în 1971 în timpul regimului comunist, patriarhul Maxim s-a opus ferm unui curent reformist în perioada tranziției către democrație, la începutul anilor 1990.

Numele său nu figurează pe lista agenților și colaboratorilor cu serviciile secrete. Statul comunist îl omagia oficial pe patriarh, care avea locul său alături de demnitari ai partidului comunist și ai guvernului la ceremoniile oficiale.

Șapte înalți demnitari musulmani și un episcop catolic au colaborat de asemenea cu serviciile secrete, a mai anunțat comisia.

Cel mai înalt demnitar al religiei musulmane căreia aparțin în jur de 13 la sută din cetățenii bulgari, muftiul Mustafa Alich Hadji, fostul muftiu Nedim Guendjev și alți cinci foști membri ai consiliului superior musulman au fost de asemenea regăsiți pe listă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0833 secunde