Moment istoric în Orientul Mijlociu. Israelul a inaugurat prima ambasadă în Bahrain

79
Moment istoric în Orientul Mijlociu. Israelul a inaugurat prima ambasadă în Bahrain - momentistoric-1633102572.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Afacerilor Externe israelian, Yair Lapid a inaugurat joi seara prima ambasadă a ţării sale în Bahrain, la un an după semnarea unui acord de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi această mică monarhie din Golf, informează AFP.

„Am deschis în mod oficial ambasada israeliană în Bahrain”, a anunţat ministrul israelian pe Twitter, adăugând că cele două ţări au convenit să inaugureze până la sfârşitul anului o ambasadă a Bahrainului în Israel. La câteva ore după sosirea lui Lapid în capitala Manama, un Airbus A320 al companiei naţionale Gulf Air care venea din Bahrain a aterizat la Tel Aviv, inaugurând astfel prima legătură aeriană comercială dintre cele două ţări. Lapid a discutat apoi cu prinţul moştenitor şi premierul Bahrainului, Salman bin Hamad al-Khalifa, precum şi cu omologul său Abdellatif al-Zayani. Cei doi responsabili au semnat mai multe acorduri în domenii precum mediul sau sportul şi au susţinut o conferinţă de presă comună.

„Am discutat despre cooperarea dintre ţările noastre, precum şi despre cum să transformăm pacea oficială dintre noi într-o prietenie activă pe planurile economic, al securităţii, politic şi civil”, a declarat Lapid după întrevederea cu Zayani. „Vizita voastră este un pas spre un progres deja realizat şi subliniază încă o dată dorinţa noastră împărtăşită pentru restabilirea păcii, stabilităţii şi cooperării în Orientul Mijlociu”, a declarat la rândul său Zayani în timpul conferinţei de presă.

Vizita înaltului responsabil israelian nu este pe placul tuturor locuitorilor din Bahrain. Manifestanţi au dat foc la cauciucuri la periferia capitalei pentru a protesta împotriva acestei vizite, o bună parte din populaţia Bahrainului opunându-se normalizării relaţiilor cu Israelul şi susţinând cauza palestiniană. De altfel, hashtag-ul în arabă „Bahrain împotriva sionismului” este popular pe reţelele sociale. Pe 15 septembrie 2020, Bahrainul a semnat, în acelaşi timp cu Emiratele Arabe Unite, un acord pentru stabilirea relaţiilor oficiale cu Israelul, făcând din aceste monarhii din Golf primele ţări arabe care au recunoscut statul israelian, după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4627 secunde