NASA a restabilit legăturile radio cu Stația Spațială Internațională, pe care le pierduse pentru trei ore

280
NASA a restabilit legăturile radio cu Stația Spațială Internațională, pe care le pierduse pentru trei ore - staiaspaialinternaional-1361354762.jpg
NASA a anunțat, seara trecută, că a restabilit legăturile radio cu Stația Spațială Internațională (ISS), după ce pierduse contactul cu echipajul de la bordul stației timp de aproape trei ore, din cauza unei probleme tehnice.

"În această dimineață, în jurul orei 09.45 (14.45 GMT), Stația Spațială Internațională a pierdut contactul cu solul. În acest moment, controlorii de zbor de la Houston sunt pe cale să actualizeze softul computerului de la bordul stației, dar un sistem a funcționat prost", declarase inițial Agenția spațială americană într-un comunicat, emis în cursul zilei de marți.

NASA a anunțat apoi că a restabilit comunicațiile cu stația la ora 12.34 (17.34 GMT): "Toate sistemele funcționează din nou în parametri normali", a precizat agenția americană, fără să ofere alte detalii.

NASA a putut să discute pentru o scurtă perioadă de timp cu echipajul de la bordul ISS, atunci când stația a trecut pe deasupra unor relee de control din Rusia, în jurul orei 11.00 (16.00 GMT). Echipajul a putut să primească astfel instrucțiunile necesare pentru a lucra pe un computer de rezervă.

Actualul comandant al ISS, Kevin Ford, a anunțat că totul este bine la bordul stației.

Șase astronauți se află în prezent la bordul ISS: doi americani, trei ruși și un canadian. De la inaugurarea stației, pe 2 noiembrie 2000, aceasta a fost vizitată de 204 astronauți.

ISS este un proiect spațial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanțat în principal de Statele Unite ale Americii și la realizarea căruia participă 16 țări. Stația este ocupată în permanență, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotație completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spațiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3355 secunde