O copie a Turnului Eiffel, realizată din 1,3 tone de deșeuri, a devenit simbolul schimbărilor climatice la JO 2024
Articole de la același autor
Un turn Eiffel de 12,5 metri înălţime, realizat din peste 1,3 tone de deşeuri marine reciclate, se înalţă începând de miercuri pe malul lacului Most, în nordul Republicii Cehe, pentru a le reaminti oamenilor importanţa luptei împotriva schimbărilor climatice, în contextul începerii Jocurilor Olimpice de vară 2024 de la Paris, relatează agenţia spaniolă de presă EFE.
Turnul Eiffel, realizat în întregime cu ajutorul unei imprimante 3D, este una dintre piesele centrale ale festivalului olimpic organizat în oraşul ceh şi a fost construit cu intenţia de a genera un "impact ecologic şi social", după cum a explicat Jan Hrebabecky, directorul proiectului dezvoltat de compania 3DDen.
Materialul folosit pentru construcţia turnului a fost colectat din deşeurile marine din Asia de Sud-Est de către compania elveţiană Tide, care produce materialul reciclat din plastic oceanic în diferite forme, inclusiv pelete şi filamente.
Peste 1.500 de bucăţi au fost utilizate pentru a construi turnul, care a fost ulterior asamblat parţial la atelierul companiei din Praga, înainte de a fi transportat la festivalul organizat la lacul Most. "Odată ajuns acolo, l-am ridicat etaj cu etaj", a declarat Hrebabecky.
Baza turnului măsoară 5,1 metri, iar vârful este realizat dintr-o singură piesă, care cântăreşte peste 100 de kilograme. Turnul va fi atracţia principală a festivalului, care se va desfăşura în aceeaşi perioadă ca şi Jocurile Olimpice de la Paris: 26 iulie - 11 august.
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) estimează că echivalentul a 2.000 de maşini de gunoi pline cu plastic sunt descărcate în fiecare zi în oceanele, râurile şi lacurile din întreaga lume, în timp ce, potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), între 19 şi 23 de milioane de tone de plastic ajung anual în ecosistemele acvatice.
Potrivit ONU, ţările din Asia de Sud-Est se numără printre cei mai mari producători de deşeuri din plastic. Filipine, Thailanda, Vietnam, Malaezia, Indonezia şi Birmania sunt responsabile pentru peste 50% din cantitatea totală de deşeuri din plastic la nivel mondial.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Miercuri, 24 Iulie 2024
Miercuri, 24 Iulie 2024
Miercuri, 24 Iulie 2024
Duminică, 21 Iulie 2024
Duminică, 21 Iulie 2024
Duminică, 21 Iulie 2024
Joi, 18 Iulie 2024
Miercuri, 17 Iulie 2024
Miercuri, 17 Iulie 2024
Miercuri, 17 Iulie 2024