Parlamentul European a aprobat prelungirea sprijinului comercial pentru Republica Moldova

197
Parlamentul European a aprobat prelungirea sprijinului comercial pentru Republica Moldova - 1-1710489584.jpg

Articole de la același autor

Parlamentul European a aprobat reînnoirea măsurilor de liberalizare a comerţului pentru Republica Moldova şi a modificat propunerea privind Ucraina pentru a consolida garanţiile pentru fermierii din UE, informează un comunicat al PE.

PE a votat cu 347 de voturi pentru, 117 împotrivă şi 99 de abţineri pentru a modifica propunerea Comisiei de a suspenda taxele şi cotele de import pentru exporturile agricole ucrainene către UE pentru încă un an, de la 6 iunie 2024 la 5 iunie 2025. Eurodeputaţii au retrimis raportul Comisiei pentru comerţ internaţional pentru a începe negocierile cu Consiliul.

Legislaţia conferă Comisiei posibilitatea de a lua decizii rapide şi de a impune orice măsuri necesare în cazul în care există perturbări semnificative pe piaţa UE sau pe pieţele uneia sau mai multor ţări ale UE din cauza importurilor ucrainene, inclusiv o „frână de urgenţă” pentru produsele agricole deosebit de sensibile. Eurodeputaţii au modificat propunerea Comisiei pentru a include produse mai sensibile şi o dată de referinţă mai largă pentru calcularea volumelor medii.

Măsurile de liberalizare sunt condiţionate de respectarea de către Ucraina a principiilor democratice, a drepturilor omului, a statului de drept şi a eforturilor sale susţinute de combatere a corupţiei şi a criminalităţii organizate.

Într-un vot separat, Parlamentul a convenit cu 459 voturi pentru, 65 împotrivă şi 57 abţineri că toate taxele rămase la importurile din Republica Moldova ar trebui suspendate pentru încă un an.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.182 secunde