Parteneriat istoric! Putin și Erdogan controlează piața gazelor

316
Parteneriat istoric! Putin și Erdogan controlează piața gazelor - ddd-1578492896.jpg
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și omologul său rus, Vladimir Putin, au inaugurat, miercuri, în mod oficial gazoductul TurkStream, care va alimenta anual Turcia și Europa cu o cantitate de peste 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusești via Marea Neagră, transmite AFP, citat de Agerpres.

Cu prilejul unei ceremonii organizate la Istanbul, Recep Erdogan a calificat inaugurarea conductei TurkStream drept "un eveniment istoric pentru relațiile turco-ruse și harta energetică regională". "Parteneriatul dintre Rusia și Turcia se consolidează în toate domeniile în pofida eforturilor celor care se opun", a declarat la rândul său Vladimir Putin.

Conducta TurkStream face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa.

TurkStream va permite furnizarea de gaze naturale rusești din Rusia până în Turcia, via Marea Neagră, prin intermediul a două linii. Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi pe an, va aproviziona piața locală din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, care va trece prin Bulgaria via Europa Centrală, ar urma să fie destinată aprovizionării clienților din Europa de Sud-Est.

Inaugurarea conductei TurkStream vine la cinci ani după ce, în luna decembrie 2014, Rusia a anunțat că renunță la proiectul gazoductului "South Stream", care urma să permită furnizarea de gaze naturale rusești spre Bulgaria, Serbia și Ungaria, via Marea Neagră, în favoarea proiectului "Turkish Stream", care prevede construcția unei conducte de gaze din Rusia până în Turcia, via Marea Neagră.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2063 secunde