Participanți la contramanifestația puterii la Kiev, plătiți și puțin entuziaști
Articole recomandate
"Am fost înșelați!", declară o pensionară ucraineană, care afirmă că nu știa că, acceptând să vină, sâmbătă, la Kiev, avea să participe la un miting de susținere a președintelui Viktor Ianukovici. "Ni s-a spus că această manifestație ar fi pentru pace și unitatea Ucrainei, iar la fața locului s-a dovedit că este un miting în favoarea Partidului Regiunilor al președintelui Ianukovici", se plânge Tetiana Skliarenko, în vârstă de 58 de ani, care locuiește în orașul Koziatîn, la sud-vest de Kiev, și care a parcurs aproximativ 200 de kilometri cu autobuzul, într-un grup.
Ea spune că a înțeles despre ce este vorba abia când a ajuns în Piața Europa, unde puterea a organizat, sâmbătă, o mare contramanifestație, la doar câteva sute de metri distanță de Piața Independenței, centrul mișcării proeuropene, care contestă regimul.
"Organizatorii au promis că ne vor plăti 250 de grivne (un pic peste 20 de euro, o sumă care a devenit atractivă într-o țară aflată în criză). Nu i-am primit încă", a mărturisit ea, șoptind "poate după miting, în autobuz".
Această manifestație, la care au participat aproximativ 35.000 de persoane, potrivit unui jurnalist AFP - 60.000 potrivit poliției sau 200.000 potrivit organizatorilor -, se dorea o demonstrație în forță, cu o zi înaintea unei mari mobilizări a opoziției, prevăzute duminică.
Însă participanții la mitingul puterii păreau mai puțin entuziaști decât cei din tabăra adversă.
Agitând steaguri de culoarea albastră ale Partidului Regiunilor sau albastru-galbene ale Ucrainei, dar și portrete ale lui Viktor Ianukovici, pe care se putea mesajul "Suntem cu dumneavoastră", manifestanții au defilat în tăcere, fără să scandeze vreun slogan.
Mișcarea de contestare a puterii, provocată de refuzul președintelui de a semna un acord de asociere cu UE și reorientarea către Rusia, este cea mai importantă de la "revoluția portocalie" din 2004, care i-a adus la putere pe prooccidentali.
Dispersarea violentă a unei manifestații a unor studenți, pe 30 noiembrie, când au fost rănite zeci de persoane, a consolidat mobilizarea, iar manifestanții proeuropeni cer de atunci ca Ianukovici să demisioneze.