Piaţa unică din Comisia Europeană a împlinit 30 de ani

69
Piaţa unică din Comisia Europeană a împlinit 30 de ani - fondpiataunicaa-1675269762.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a publicat miercuri „Raportul anual privind piaţa unică pentru 2023” şi „Tabloul de bord al pieţei unice pentru 2022”, ca parte a activităţilor care marchează cea de-a 30-a aniversare a pieţei unice, informează un comunicat de presă al Executivului Comunitar.

Rapoartele confirmă faptul că piaţa unică rămâne un instrument-cheie pentru abordarea provocărilor actuale cu care se confruntă Europa şi subliniază importanţa îmbunătăţirii continue a funcţionării acesteia, precum şi impactul pieţei unice în ceea ce priveşte o valoare adăugată sporită pentru economia UE.

„Pe baza succesului înregistrat în ultimii 30 de ani, vom continua să colaborăm cu statele membre pentru a ne asigura că acestea aplică în mod corespunzător legislaţia UE şi că administraţiile lor nu creează noi obstacole, în special în domeniul serviciilor. În contextul geopolitic actual şi în condiţiile unei concurenţe mondiale acerbe, o piaţă unică funcţională va fi vitală pentru crearea de locuri de muncă şi pentru competitivitatea şi rezilienţa UE”, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.


Raportul anual privind piaţa unică pentru 2023 face bilanţul integrării pieţei unice şi analizează modul în care aceasta ajută Europa să facă faţă tensiunilor geopolitice actuale, să îmbunătăţească competitivitatea UE şi să sprijine tranziţia verde şi tranziţia digitală a economiei noastre.


Tabloul de bord al pieţei unice pentru 2022 arată modul în care piaţa unică aduce beneficii economiei UE. Acesta oferă o prezentare detaliată a modului în care normele privind piaţa unică a UE au fost aplicate în întregul Spaţiu Economic European şi are drept obiectiv identificarea unor îmbunătăţiri ale pieţei unice. Tabloul de bord se axează pe progresele înregistrate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a legislaţiei UE, condiţiile generale de afaceri, integrarea pieţei unice şi alte obiective de politică majore, cum ar fi creşterea economică şi locurile de muncă, rezilienţa, economia digitală şi verde.


Raportul anual privind piaţa unică pentru 2023 se axează pe necesitatea de a valorifica puterea pieţei unice pentru a asigura disponibilitatea capitalului, bunurilor, serviciilor şi competenţelor cruciale necesare pentru dubla tranziţie a Europei. În document se constată că sunt necesare progrese în ceea ce priveşte stimularea rezilienţei lanţurilor de aprovizionare, abordarea dependenţelor strategice, în special în ceea ce priveşte materiile prime critice, îmbunătăţirea integrării pe piaţa serviciilor şi asigurarea faptului că Europa dispune de tehnologiile şi competenţele necesare pentru a face faţă acestor provocări. Tabloul de bord al pieţei unice oferă dovezi suplimentare privind rezultatele obţinute până în prezent în ceea ce priveşte competitivitatea, comerţul, rezilienţa economică şi dubla tranziţie, indicând domeniile în care sunt posibile îmbunătăţiri. Acestea includ, de exemplu, reducerea barierelor din calea exercitării profesiilor (de exemplu, servicii juridice) sau recunoaşterea calificărilor profesionale (de exemplu, ghizi turistici) la nivel transfrontalier, îmbunătăţirea investiţiilor publice şi private, sprijinirea IMM-urilor şi continuarea eforturilor naţionale de sprijinire a dublei tranziţii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.292 secunde