Bătaie de joc la adresa tinerilor care doreau să devină polițiști

Concurs Poliția Română a suspendat concursul pentru ocuparea posturilor de agenți

2227

Articole de la același autor

Tinerii care timp de 10 zile s-au chinuit să-și întocmească dosarele necesare pentru înscrierea la concursul pentru ocuparea unui post de agent în cadrul Poliției Române au primit, vineri, o grea lovitură, după ce mai marii instituției au anunțat că acesta nu va mai avea loc, cel puțin deocamdată.
Mai exact, Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat că a fost suspendat concursul de angajare a celor 1.200 de agenți pentru ordine și siguranță publică, motivul fiind lipsa banilor de salarii.
Această decizie a fost luată, conform precizărilor IGPR, ca urmare a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare, urmând ca, odată cu alocarea fondurilor necesare, să se reia procedura de organizare și desfășurare a concursului.
Reprezentanții IGPR mai susțin că persoanele care s-au înscris în vederea participării la concurs pentru cele 1.200 posturi de agenți de poliție vor fi informate, în timp util, cu privire la data susținerii concursului, dosarele de înscriere ale acestora rămânând în evidențele unităților de poliție organizatoare până la momentul alocării resurselor necesare.
La sfârșitul lunii martie, Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat că intenționează să angajeze din sursă externă 1.200 de persoane ca agenți pentru structurile de ordine și siguranță publică.
Din cele 1.200 de locuri, pentru județul Constanța au fost alocate 30 - 27 pentru bărbați și trei pentru femei. O altă condiție impusă era ca bărbații să aibă minimum 1,75 metri, iar femeile 1,70 metri.
Înscrierea a avut loc în perioada 1-10 aprilie.
Sute de tineri constănțeni au sperat că vor avea un loc de muncă sigur și s-au înghesuit la sediul IPJ Constanța pentru a se înscrie la concurs. Pentru întocmirea dosarului ei au cheltuit bani, timp, dar mai ales răbdare, pentru că, nu de puține ori, când ajungeau în fața celor responsabili li se spunea că le mai trebuie cine știe ce hârtie.
"Pentru cele 30 de posturi de la Constanța, s-au înregistrat 627 de dosare, din care au fost aprobate în condițiile legale 343"a declarat adjunctul șefului IPJ Constanța, comisarul șef Adrian Rapotan.
În altă ordine de idei, deficitul de personal este foarte mare în structurile polițienești, astfel că amânarea concursului va atrage prejudicii siguranței stradale.
Ministrul Dan Nica a repetat de mai multe ori că între prioritățile sale se regăsesc siguranța cetățeanului, a străzilor și a perimetrelor școlare. De altfel, chiar el a venit cu soluția de a se angaja mai mulți polițiști din sursă externă, însă se pare că, de-abia după ce au fost scoase la concurs aceste posturi, și-a dat seama că nu există și bani pentru plata celor care doresc să devină polițiști.
Pe de altă parte, din cauza concursului, IGPR a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru că din cele 1.200 de posturi doar 100 au fost alocate pentru femei.
"Am primit o petiție de la Centrul Filia și alte câteva reclamații de la cetățeni, legate de concursul pentru ocuparea unor posturi de agent de poliție al IGPR, care consideră că numărul alocat femeilor nu se justifică și reprezintă o discriminare. În sesizare se menționează și condiția de înălțime pusă la concurs, care este considerată discriminatorie de către reclamanți", a declarat pre-ședintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos.
În replică, IGPR a precizat că decizia de a încadra doar 100 de femei are legătură cu contextul social actual și cu amploarea fenomenului infracțional care se manifestă din ce în ce mai violent.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2205 secunde