Maxima zilei: "Femeile sunt ca traducerile: cele mai bune nu-s fidele și cele fidele nu-s bune". J

Poluarea ne îmbolnăvește de cancer

499

Articole de la același autor

În fiecare zi, miliarde de celule mor sau se înmulțesc în organismul nostru. Când un grup de celule anormale crește în mod necontrolat, invadează și distruge țesuturile înconjurătoare, vorbim despre cancer. Boala face ravagii peste tot în lume, fiind cea de-a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare. Una dintre cele mai frecvente forme este cancerul cavitații bucale.

Alarmant. Medicii spun că tumorile orale afectează din ce în ce mai mulți tineri. Cauzele principale – scăderea imunității organismului, determinată de poluare și alimentația proastă, dar și fumatul.
"Ne confruntăm din ce în ce mai frecvent cu noi cazuri de cancere de buză, de limbă și planșeu bucal la pacienți din ce în ce mai tineri. Cauza principală este scăderea imunității organismului determinată de alimentația precară și agresiunea mediului", a explicat dr. Ion Niculae, șeful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.
Alarmant este că majoritatea pacienților ajung la medic destul de târziu, când tumorile deja încep să sângereze. În acest stadiu, șansele de vindecare sunt destul de mici.
Cu cât este depistat mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari - susțin specialiștii. Cancerul oral este foarte greu de descoperit în fază incipientă, întrucât semnele sunt aproape inexistente. Tocmai de aceea, este foarte important ca în fiecare an să ne prezentăm la medicul de familie și la dentist pentru controlul de rutină. "Primul care poate să avertizeze asupra acestui pericol este medicul sto-matolog. În cazul în care pacientul nu ajunge la dentist, problema poate fi depistată de medicul de familie", a explicat dr. Niculae.
Cancerul cavității orale este destul de frecvent întâlnit în rândul populației. Incidența globală situează cancerul oral pe locul 6, dar procentele variază de la o țară la alta.
Tratamentul presupune inter-venții chirurgicale de lungă durată, complicate, mai ales că pacienții ajung la medic în stadii avansate. Sunt intervenții mutilante și tocmai de aceea sunt urmate de alte intervenții de chirurgie reparatorie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7066 secunde