Prăbuşirea calotei glaciare din Antarctica nu este inevitabilă

91
Prăbuşirea calotei glaciare din Antarctica nu este inevitabilă - calotaglaciara-1673982157.jpg

Articole de la același autor

Prăbuşirea calotei glaciare din Antarctica occidentală, care ar putea provoca o creştere catastrofală a nivelului oceanului planetar, nu este inevitabilă, au anunţat oamenii de ştiinţă americani şi britanici într-un studiu publicat la începutul săptămânii în revista Nature Communications, informează AFP.

Ei au observat de la începutul anilor 1990 o accelerare a topirii gheţii în această zonă a Antarcticii, sub efectul schimbărilor climatice.

Unii se tem de o prăbuşire, devenită de acum ireversibilă, a calotei glaciare, un proces care s-ar desfăşura independent de evoluţia viitoare a climei de pe Terra.

Acesta ar fi unul dintre punctele de basculare climatice, ce ar duce la reacţii în lanţ catastrofale, în cazul de faţă, la o creştere importantă a nivelului oceanelor.

Însă cercetătorii din Statele Unite şi Regatul Unit au publicat un studiu ce arată că totul nu este încă pierdut.

Ei au observat evoluţia Antarcticii occidentale, care găzduieşte gheţari uriaşi extrem de instabili şi care conţine suficientă gheaţă pentru a creşte nivelul mărilor cu 3,3 metri.

Folosind observaţii din satelit şi date ştiinţifice, autorii studiului au stabilit că ritmul de extindere a perturbaţiilor la nivelul gheţurilor aflate de-a lungul regiunilor costiere variază în funcţie de diferenţele climatice locale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.7027 secunde